Ocena kierowcy - Fiat Stilo Hatchback

Marco, 18 lat temu
Silnik 1.9 JTD 115KM 85kW
Rok produkcji 2002
Fiat Stilo Hatchback 1.9 JTD 115KM 85kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Chcialem zmienic samochod, kumpel z serwisu powiedzial mi ze warto albo alfe 156 albo stilo, ale tylko jtd! od niedawna mam stilo 1.9 jtd 115KM i jestem szczesliwym czlowiekiem!!:) Ładny, duzy, wygodny, super!
115KM to jest cos, nie mma problemu z przyspieszaniem, z wyprzedzaniem i mimo ze to disel to jest cicho! wiadomo to nie benzyna, ale nie przeszkadza mi to zupelnie!
Myslalem ze jest dosc krotka i trzeba czesto zmieniac biegi, ale w innych autach D nie jest wcale lepiej. Biegi wchodza czasami po "zebach" ale moze jeszcze nie umiem nim jezdzic:)
Opony 205 (szer.) wiec w koleinach masakra! ale na dobrej drodze dobrze. Fakt ze miekki troche jest jak na auto o sportowym zacieciu, ale nawet nie probuje przerobic na twardsze bo na naszych drogach to samobojstwo! Dla mnie bomba!:)
Cos za cos, albo bezpieczenstwo albo widocznosc. W pierwszym tyg. juz bym rowerzyste skasowal, bo go nie zauwazylem przez te slupki z porzdu! Do tylu hmm... ladnie wyglada bo ma male okienka ale i widac mniej, ale od czego sa lusterak?
wszystko na miejscu, bez problemu z dostepem do wsyzstkich potrzebnych funkcji podczas jazdy.
klima reczna ale dziala bez problemow, ogrzewanie tez, nie wiem dlaczego inni tak marudza ze dlugo sie nagrzewa. Chyba ze nie przekracaja 2tys obrotow to mozliwe. Oczywiscie nie zaraz po uruchomieniu silnika bo szybko sprezarke bedzie trzeba wymieniac. Wedlug mnie normalnie, jak ktos chce szybciej niech sobie webasto zamontuje:P
Jak go pierwszy raz zobaczylem z daleka "ale maly, za maly, chce wiekszy" z bliska "hmm.. clakiem spory" w srodku "tak! mi wystarczy" :) 4 osoby spokojnie moga sie wybrac w podroz.
Troche slychac szum opon, zalezy na jakim dywaniku, wiadomo disel to nie benzyna. Przy 140, 160 mozna rozmawiac:) Przy tankowaniu wybaczam wszystkie niedogodnosci:)
W miescie 7l/100km przy mojej raczej ciezkiej nodze to nie jest chyba duzo:) na trasie nie oszukujmy sie, majac taki silnik trzeba jechac dynamicznie:) a wtedy tez troche łyknie, ostatnio sprawdzilem i wyszlo okolo 6,5l/100km dla mnie luzik:)
Kupilem uzywany dalem 22tys wiec ok, nowego pewnie bym nie kupil, ta wersja w salonie stoi 70tys! nie moja polka:) ceny czesci nie odbiegaja od innych samochodow. Kupilem go tez dlatego ze kumpel jest tam mechanikiem wiec na czesci nie wydam wiele:) Pewnie gdyby pracowal w Skodzie to bym opisywal skode:)
za krotko go mam zeby cos powiedziec, ale narazie drazni mnie skrzypiaca polka z tylu! Poza tym ok!
Fiat ma jedna wade - mechanikow!!! Pojechalem na prosta wymiane zarowki w lewym reflektorze, ciezko tam sie dostac ale w serwisie przeciez zrobia. Niestety nie bylo mojego kumpla ale przeciez to tylko zarowka, ktos inny tez moze ja wymienic. I tu blad! wyminil ale przy okazji uszkodzil ustawienie swiatel i teraz silniczek ciagle wyje i nie moze sie ustawic. ZABIC GNOJA! to byla tylko zarowka!! Poza tym nic sie nie dzieje.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 115KM 85kW [l/100km]

5,7