Ocena kierowcy - Fiat Stilo Hatchback

Qb3k, 18 lat temu
Silnik 1.9 JTD 115KM 85kW
Rok produkcji 2003
Fiat Stilo Hatchback 1.9 JTD 115KM 85kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
w sumie jestem b zadowolony:
Bardzo dynamiczna jednostka, na trasie sporadycznie trzeba opuścić lewy pas ;) po 100k nadal nie bierze oleju mimo ze 200/h czesto ogladam na zegarze. Ten silnik na prawde pozwala cieszyć sie jazdą - wysoki moment obrotowy daje duza elastyczność, co nie wymaga machania lewarkiem i ta moc... trzeba tylko pamietać żeby dbac o turbinke: nie dawać pały na zimnym silniku i wystudzić po jeździe...
Bardzo krótka jedynka i krótka dwójka. Troche przeszkadza to przy szybkim starcie. Ale po wbiciu na III juz pelen wypas ;) poza tym bez zarzutu.
wymieniona dwa razy końcówka drążka stabilizatora z lewej po 40k i 100k. Wg mnie dziury... pare razy tą stroną dobiłem. Poza tym poduszki w tylnej belce puściły olej i zaczelo stukać. po 60k. mógło być efekt przeciążenia bagażnika. Za duży jest ;)szystko wymienili w ramach gwarancji.
w sumie oceniam troche w ciemno bo mam ciemne szyby i nic nie widze ;)
jak dla mnie ergonomiczny do bólu. za sterowanie radiem z kierownicy dopłaciłem i warto. Rewelacyjne radio dostosowujące głośność do tempa jazdy.
dwustrefowa klima wypas. wentylacja bez zarzutu. Niestety zimą jest kłopot z nagrzaniem ale to juz wynika z tego, że po prostu ten silnik pracuje na niskich obrotach i dlugo sie zagrzewa. Zalecane WEBASTO... bywa ze dopiero po 15 km automat zalacza grzanie, chyba ze wczesniej docisne turbinke, ale tu znowu silnik cierpi.
Pisze o wersji MW. Bardzo dobrze rozwiazany pod względem planowania przestrzeni samochód. Tylna kanapa przesuwana i z odchylanym oparciem to cos za co warto doplacić. tunel na długie przedmioty (np narty), podłokietniki... dużo schowków na drobiazgi. To cieszy.
Powiem tak: im szybciej tym ciszej w porównaniu do innych aut którymi jeździłem. Na wolnych obrotach znam cichsze auta. Ale w kazdym razie jadąc ponad 200 mozna spokojnie rozmawiać czy słuchać radia.
rewelka! jak sie nie śpiesze to nie ma problemu żeby nie wyjść z 5l na trasie ok 55km częściowo miasto. średnią z całej eksploatacji szacuje na 5,6. Ale np. na trasie do Amsterdamu przy średniej 148km/h z całej trasy (ok 1200 km) uwzględniając postoje na właczonym silniku oznaczalo to jazde przewaznie 180-200 wyszło niestety 8,6l. Ale to chyba i tak nieźle.
dobre auto za tą cene.
jakieś tam fałszywe alarmy komputera od czasu do czasu, z którymi nauczyłem sie życ ;) raz komputer uparł sie ze na zewnatrz jest 55 stopni i chcial mnie zamrozić ale po wyłączeniu i włączeniu silnika wszystko wróciło do normy. To jak z windowsem czasami ;)
żadnej poważnej usterki do 105k nie zanotowałem.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 115KM 85kW [l/100km]

5,5