Ocena kierowcy - Fiat Stilo Hatchback

Silnik 1.9 JTD 115KM 85kW
Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: 1 rok
Fiat Stilo Hatchback 1.9 JTD 115KM 85kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Stilo posiadam od roku czasu. Samochód ogólnie oceniam na 4.0. Dla tych którzy zamierzają kupić ten model polecam szukać lepszych wersji wyposażenia i chyba polecę jednak benzynę + lpg ze względu na koszty eksploatacji i koszty jazdy... Watro prześledzić fora żeby wiedzieć na co konkretnie zwracać uwagę przed zakupem. Samochód kupiłbym ponownie, ale z benzynowym silnikiem. Jest to samochód ogólnie niedoceniony więc ceny zakupu na rynku wtórnym są niższe, a wyposażenie ma zwykle lepsze niż konkurencja. Wewnątrz sporo przestrzeni. Pozdrawiam:)
Zależy od egzemplarza - mój trochę mniej szczęśliwy ale jeździ i w trasie póki co nie zawiódł :). Dobra dynamika okupiona jest wyższym spalaniem. Minimalne spalanie w trasie na 200km przy średniej 70km to 4,4l. Spalanie w cyklu mieszanym 5,5-6,0l. Spalanie w mieście 8-10l.
Mogłaby pracować lepiej...trzeba ostrożnie ze sprzęgłem bo szarpie - to jak wiadomo dla dwumasy nie wskazane.
Przesadnego komfortu nie ma:) ogólnie miękko a nawet czasem za miękko. Samochód ma mały prześwit co skutkuje wielokrotnym zahaczaniem o krawężnik zderzakiem (gumą pod zderzakiem) oraz płytą pod silnikiem.
dobra widoczność, może minimalnie lusterka za małe. Wysoka pozycja za kierownicą - regulowana.
Dużo schowków, dobre rozmieszczenie przełączników, ale niefortunnie umieszczone gniazdo zapalniczki. Ciężko też o dobre miejsce na cb - brakuje mi jakiejś pułki kieszonki gdzie można by go wstawić.
Mam manualną klimę ale nie narzekam:) Dodatkowy nawiew z tyłu.
Jak dla mnie przestrzeń zupełnie wystarczająca - mam 180 wzrostu. Warto szukać egzemplarzy z podłokietnikami z przodu i z tylu oraz z przesuwaną tylną kanapą.
Przeciętnie bo to diesel - benzyna cichsza. Dochodzi skrzypienie z zawieszenia oraz skrzypienie tapicerki szczególnie w zimie.
Stawiam ocenę dobrą chociaż sporo dołożyłem na start - mam nadzieje, że potem będzie lepiej tj. oszczędniej.
Pomimo wad jakie zauważyłem i problemów jakie miałem to uważam że jest to jedna z lepszych propozycji zakupowych. Trzeba jednak dokładnie sprawdzić samochód przed zakupem i nie kupować najtańszych egzemplarzy w które trzeba sporo dołożyć. Warto szukać dobrze wyposażonego egzemplarza
Problemy były ale nigdy nie na trasie. Zawsze byłby to usterki wychwycone przed ostateczną awarią lub w dobrym miejscu. Mi elektryka nie nawala, ale inni mają miej szczęścia - z tego co czytam to chyba częściej nawala elektryka w benzyniakach:D Beznadzieja wymiana żarówek z przodu...Ogólnie jak to we fiacie - irytujące ****rele...ehhh
Ma się co psuć... fiat+elektryka+diesel = problem:) Trzeba się liczyć z drogimi naprawami diesla - albo nam się uda że przez czas użytkowania nic się nie wysypie albo wszystko na raz, ale tak jest w każdym samochodzie.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 115KM 85kW [l/100km]

5,6