Ocena kierowcy - Fiat Stilo Hatchback

m123, 11 lat temu
Silnik 1.9 JTD 115KM 85kW
Rok produkcji 2005
Fiat Stilo Hatchback 1.9 JTD 115KM 85kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Rowno i cicho pracuje. Apetyt na paliwo co najwyzej sredni, a przy oszczednej jezdzie na trasie - niewielki. No i jest czym przyspieszyc :)
Zawieszenie : trzeba uwazac, delikatne zawieszenie
Karoseria : ogniska korozji - tylna klapa, progi
Układ elektryczny : zarowki - przepalanie, uklad podnoszenia szyby - wymiana
Ogolnie auto na spory plus. Jest kilka niedociagniec - mankamentow, ale Fiat pokazal, ze umie robic dobre samochody w swojej klasie, ktore nie odbiegaja funkcjonalnoscia od konkurencji, a sa znacznie tansze w eksploatacji.
Silnik cicho pracuje jak na diesla (pod warunkiem, ze jest tankowane dobre paliwo - ja osoboscie tankuje diesel gold na statoil). Jak na ta moc i wage samochodu, uwazam ze elastycznosc jest dobra.
Nie mam uwag.
Dobrze sie trzyma drogi, ale bez rewelacji. To auto na pewno nie sluzy do szarzowania.
Kiepska widocznosc. Duza wada jest to, ze lusterka nie maja zalamania, ktore znacznie ograniczyloby martwe pole. Przednia szyba jest za krota - przed swiatlami trzeba sie zatrzymac o kilka metrow wczesniej, zeby widziec sygnalizacje...
Stilo z tej generacji (w wersji 3D) jest o 4,5 cm wyzsze i 2,5 cm szersze niz audi a4 kombi z podobnego rocznika (b6). Dodatkowo mozliwosc ustawienia kierownicy w 2 plaszczyznach i regulacja odcinka ledzwiowego pozwalaja na niemal idealne dostosowanie do kierowcy
Nie mam uwag
Bardzo duza przestrzen dla kierowcy i pasazera - porownywalna z autami z segmentu D. Co do przestrzeni dla pasazerow tylnych siedzen, to sie nie wypowiadam, bo mam auto 3D i rzadko ktos tam siada.
Wg mnie ok. Przy duzych predkosciach w kazdym aucie bedzie glosno
Auto jest w miare ekonomiczne. Spalanie trasa ok 5 l, miasto ok 8, srednio (jezdzac 70-75% miasto), spalanie wychodzi ok 6,8l/100 km. A nie jezdze emerycko.
Dobre auto za ta cene. Fiat pokazal, ze umie robic dobre samochody w swojej klasie, ktore nie odbiegaja funkcjonalnoscia od konkurencji, a sa znacznie tansze w eksploatacji.
Jak w kazdym aucie, cos sie psuje. Z reguly sa to wlasnie drobiazgi, np. czesto przepalajace sie zarowki h7 i problem z ich wymiana. Ogolnie malo miejsca jest na wszelkie wlasnoreczne drobne narapawy.
Na szczescie zadnych \"duzych\" napraw jeszcze nie bylo.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 115KM 85kW [l/100km]

5,9