: Fantastyczna jednostka aczkolwiek żałuje że tak ciężko spotkać stilo z silnikami 150 konnymi bo chętnie bym na taki zamienił
: radze kupic chlapacze chyba że ktoś woli malować w nieskończoność progi
Przeniesienie napędu
: Brak ASR może przeszkadzać przy ruszaniu z tak wysokim momentem obrotowym szczególnie kidy chcemy szybko ucieć ze skrzyżowania a jest śliska nawierchnia.
Jestem bardzo zadowolony, może w przyszłości moim kolejnym samochodem również okaże się fiat
Silnik pracuje równo i cicho, wiadoma sprawa że jak ktoś chce jeździć z prędkościami powyżej 150 to musi się liczyć z hałasem. Poza tym jest elastyczny i narazie bezawaryjny przy normalnym użytkowaniu (mam na myśli nie dociskanie obrotów po 3tys na nierozgrzanym silniku itp)
Skrzynia precyzyjna nie miałem z nią narazie najmniejszych problemów aczkolwiek 120 konny motor ma 5-biegowe przełożenie a mogło by być 6.
Nie ma powodów do narzekań
Tutaj się inżynierzy nie popisali. O tyle o ile miejsca nie brakuje to przy moim wzroście 186cm jest 1 mankament mianowicie jeśli się podjeżdża jako pierwszy do świateł i są zawieszone o góry to niestety ale znikają z pola widzenia i chowają się nad dachem tak więc szyba powinna być zdecydowanie wyższa no albo zamiast tego nie należy podjeżdżać zbyt blisko czego się już nauczyłem :). Poza tym standardowo jak w każdym hatchbacku widoczność z tyłu dosyć ograniczona ale sprawę załatwiają czujniki parkowania no i lusterka mogły by być trochę większe
Nie ma powodów do narzekań
Klimatyzacja na bardzo wysokim poziomie (mam na myśli klimatronic 2-strefowy w jaki wyposażony jest moje auto) Więc pewnie ręczna klimatyzacja też powinna być w porządku. Ogrzewanie natomiast jak to w każdym nowszym aucie. Chyba tylko w starym fordzie escorcie którym jeździłem jest taka wichura że nie da się wytrzymać od ciepła. W stilo natomiast w związku z technologia silnika który oddaje bardzo mało ciepła oczywiste jest że zimą auto nagrzewa się wolno i można zmarznąć przez kilkanaście pierwszych kilometrów :) Przy rozgrzanym silniku jest w porządku szczególnie biorąc po uwagę że mamy wyloty powietrza dla pasażerów z tyłu w tym także na nogi. Słabe nagrzewanie zimą silnika można w prosty sposób wyeliminować montując ogrzewacz płynu niewielkim kosztem.
Jechaliśmy w 5 osób w góry i nikt nie narzekał. Duży plus za przesuwane fotele z tyłu z możliwością regulacji kąta pochylenia
Dla jednych jest super innym się nie podoba. Wszystko to kwestia poprzedniego auta którym się jeździło. Jak dla mnie jest w porządku aczkolwiek ludzie mają różne wymagania. najlepiej pojechać przed kupnem na jazdę testową zamiast później narzekać.
Spalanie:
miasto Kielce 6,6 z włączona klimatyzacją
średnie dom - praca/szkoła 6,1 z klimatyzacją włączoną
trasa średnio 5l przy ekonomicznej jeździe
Przykładowo trasa Kielce - Katowice lotnisko 4,6 l/100km średnia prędkość 90-100
Co do ceny przeglądów i napraw to wiadomo jak w każdym aucie do ASO nie jeździmy bez worka pieniędzy uwieszonego na szyi. Tak poza tym przykładowe ceny części i napraw:
rozrząd - 750zł z robocizną firmy SKF komplet
klocki hamulcowe tył Ferodo - 120zł
filtr kabinowy - groszowe sprawy
filtr oleju i powietrza - ok 50zł
filtr paliwa to jedyny mankament oryginalny UFI - 160zł ale za to bardo długowieczny
Za małe pieniądze dostajemy dobre auto z fantastycznym silnikiem które może posłużyć lata kierowcy który go szanuje.
Jak w każdym aucie. Jak się szanuje tak się ma i nie pomoże tu żadna niemiecka technologia jeśli kierowcą jest kretyn
Żadnych poważnych usterek a nawet tych mniejszych. Może deska która na nierównościach potrafi zatrzeszczeć ale cicho i już się przyzwyczaiłem :) Może kiedyś będziemy mieli równe drogi
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 8V JTD Multijet 120KM 88kW