Ocena kierowcy - Fiat Siena

klawish89@gmail.com, 17 lat temu
Silnik 1.6 i 16V 103KM 76kW
Rok produkcji 1997
Fiat Siena 1.6 i 16V 103KM 76kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Na prawdę wyjątkowo mocny. Inne jednostki 1.6i odpadają w konfrontacji z fiatowskim (dla porównania silniki 1.6 VW i Opla z tych lat to 75KM, Fiat to 103KM).
Jestem wyjątkowo bardzo zadowolony z autka. Mam 18 lat, zastanawiałem się nad VW Golfem, Oplem Astrą, itp., ale wiem że podjąłem właściwą decyzję. Za 7500 zł żadne autko nie da Ci większej wygody i jakości. Za tą kasę dorwiesz jedynie wyeksploatowane szroty zza granicy. Polecam jeszcze raz.
Silnik jest bardzo mocny i żwawy na benzynie, na gazie słabszy, ale nadmiar mocy powoduje że i tu nie jest źle. Silnik pracuje równo, nie mam żadnych zarzutów.
Czasem nie chce wejść wsteczny, czasem też ciężko wchodzi jedynka. To są bolączki wykorzystanej przez Fiat skrzyni, da się przyzwyczaić
Nie mogę powiedzieć nic złego na ten temat.
Przedni prawy słupek zasłania, przy szybkiej jeździe po łuku wychylać się trzeba. Wszyscy właściciele Sien narzekają na widoczność do tyłu- a dla mnie jest OK, chyba dłatego że dotąd jeździłem dostawczakiem bez możliwości obserwacji przez lusterko wewn.
Kokpit ma prostą budowę, sprawia wrażenie kiczowatego. Wszystko jednak jest na swoim miejscu, nigdy nie szukam niczego. Jakość wykonania jest znośna.
Szybko się nagrzewa, czasem jest problem z zaparowaniem tylnej szyby, ale problem rozwiązuję otwierając szybę.
Dla kierowcy i pasażera jest bardzo dobrze. Z tyłu- jak w tej klasie aut- jest ciasno w 5 osób. W 4 jest OK.
Silnik pracuje cicho, dopiero na wyższych obrotach daje się we znaki- ale to jest bardzo przyjemny dźwięk.
Nie zdążyłem zmierzyć zużycie benzyny. Gazu w niezabudowanym pali 8.1 Litra/100KM. Dotąd nie miałem okazji kupować części do autka, więc nie wiem jakie są ceny.
Bardzo dobrze- czyli wiele za niewiele. Przede wszystkim wygoda i oszczędność za niewielką kasę.
Są drobiazgi, które denerwują. Odczepia mi się plastik przy ręcznym regulatorze pozycji lusterka bocznego, poza tym padło mi podświetlenie obrotomierzów. Wiecej nie stwierdziłem.
Nie było !

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 103KM 76kW [l/100km]