Ocena kierowcy - Fiat Siena

Silnik 1.2 8V 75KM 55kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Fiat Siena 1.2 8V 75KM 55kW 1997-2002 - Oceń swoje auto
Silnik : Witam, posiadam sienę od nowości mogę powiedzieć dużo na jej temat. Ludzie piszą głupoty że "jak to fiat rdzewieje"- otóż nie. Rdzewieje dla tych co kupili powypadkową czy coś bo ja mam sienę już 16 lat i blachy są całe niepordzewiałe. Przez 16 lat stała praktycznie cały czas na dworze (zima czy lato, deszcz czy śnieg). Zrobiłem już ją prawie 240 tys. i dalej rośnie i jestem zadowolony. Moja siena w momencie zakupu miała fabrycznie 8 lat na perforację blach gwarancji gdybym serwisował oczywiście. Gdyby blachy nie były w ocynku to nikt by tak długiej gwarancji nie dawał. Powiem tak mam silnik 1.2 75 km jest to silnik dynamiczny i bardzo ekonomiczny. Z poważnych awarii nie miałem nic oprócz wymiany skrzyni biegów, gdyż się rozleciała z mojej winy gdyż nabiłem sieną 190tys. bez zmiany oleju w skrzyni biegów (gdzie wymiana oleju zalecana jest co 60-70 tys). Ważną rzeczą i niewątpliwie plusem tego silnika jest bezkolizyjność. Ja od nowości mam drugi pasek rozrządu. Ostatnio mi spadł i zaciągnąłem do mechanika i mi założył i dalej śmigam :) bez żadnego remontu. Części tanie jak barszcz. Zamienniki dobrej jakości. Całe tylne zawieszenie kosztowało mnie 250zł (dwie sprężyny i dwa amortyzatory) i auto 4 rok po wymianie i jest w jak najlepszym stanie. Jedyny błąd to założenie instalacji LPG gdyż wysadza uszczelkę pod głowicą. Póki nie było gazu problem nie istniał. Samochodzik naprawdę wart uwagi, szczególnie dla osób początkujących gdyż wydaję się że 75 km to mało ale przy masie własnej 990 kg to całkiem wystarczająco. Kupując zadbany i bezwypadkowy egzemplarz możemy być dumni z bezawaryjności. Wymieniam olej co 20 tys. jak zalecał producent i cały czas oryginalny olej Selenia. Polecam każdemu bo warto a nie tylko mysleć stereotypami że fiat to coś tam. Najwięcej się znają na fiatach ci którzy nie mieli z nimi styczności. Sam jestem zainteresowany i będę polował na kolejnego fiata, też nowego z salonu. Polecam sienę każdemu młodemu kierowcy :)
Super :)
silnik największa zaleta autka silnik 1.2 75km nie jednego zadziwił pracą jak i przyśpieszeniem spod świateł.
biegi wchodzą płynnie, nie ma problemu ze zmianą. Skrzynia wytrzymała i ma długie przełożenia. P.S na 2 biegu odcinkę miałem przy 80km/h
Jeden minus- brak wspomagania
gdyby była klima to nic więcej nie trzeba
no z miejscem gorzej...trochę gdyby więcej było za kierownicą to całkiem całkiem przyjemnie by się jeździło

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.2 8V 75KM 55kW [l/100km]

6,8