Ocena kierowcy - Fiat Scudo II Kombi

zeus1979@gmail.com, 14 lat temu
Silnik 2.0 MultiJet 120KM 88kW
Rok produkcji 2007
Fiat Scudo II Kombi 2.0 MultiJet 120KM 88kW od 2007 - Oceń swoje auto
Silnik : Bardzo a to bardzo ekonomiczny.
Zawieszenie : Pukanie stukanie, zwłaszcza na naszych dziurawych drogach.
Gdyby niedociągnięcia w jakości deski rozdzielczej i trwałości zawieszenia byłoby super.
Elastyczność silnika przy masie auta i mocy silnika naprawdę jest dobra, autko rozpędza się już dobrze od 1500rpm. Kultura pracy silnika na bardzo wysokim poziomie, niesamowicie oszczędne auto jak na jego gabaryty.
Skrzynie już niestety nie jest tak dobra ja silnik. Biegi mogły by wchodzić lepiej, aczkolwiek problemu z ich włączaniem nie ma.
Auto prowadzi się naprawdę bardzo dobrze, zakręty można pokonywać z dużymi prędkościami przy poczuciu pewności prowadzenia. Byłem bardzo bardzo pozytywnie zaskoczony gdy pierwszy raz śmigałem po zakrętach z większymi prędkościami.
Co do widoczności nie mam zastrzeżeń. Jedyną poprawkę jaką bym zrobił to albo przesunął przedni lewy słupek, albo zrobił go cieńszym. Zwłaszcza w mieści przy krętych uliczkach i przejściach na pieszych można niezauważyć pieszego. Poza tym małym mankamentem to widoczność jest REWELACJA.
Ergonomia jest prawidłowa. Nie ma problemów z szukaniem jakiegoś przełącznika, wszystko jest tam gdzie powinno być.
Moja wersja scudo ma dodatkowe ogrzewanie przedziału osobowego.Przy temperaturach rzędu -20 stopni w autku jest już ciepło po przejechaniu kilometra od momentu uruchomienia silnika i natychmiastowym ruszeniu. Oczywiście przy zimnym silniku obroty silnika nie większe nie 2000obr/min.
Miejsca dużo i pod dostatkiem, jednak przy wersji 8 osobwej następnym razem wziąłbym wersję dłuższą ze względu na większy bagażnik. Jednak zawsze można \"trumienkę\" na dach zamontować.
Jeżeli chodzi o silnik to jest wyciszony naprawdę super. Z zawieszeniem jest już gorzej. Pierwsza ingerencja serwisu w przednie zawieszenie była po 40 tys. km. Tylne zawieszenie słychać bardziej, ale to chyba taka jego uroda.
Zużycie paliwa jest naprawdę zaskakujące, przy spokojnej jeździe można bez problemu zejść w okolice 6,5l ON/100km nawet przy jeździe mieszanej. Przy prędkościach autostradowych i większych, prędkości rzędu 150-160 km/h spalanie wzrasta do jakichś 9 - 10l/100km, jednak przy prędkościach 100 - 130km/h spokojnie zmieścimy się poniżej 7,5 l/100 km.
Auto nabyłem w promocji za kwotę 95 000zł, z climatronickiem, webasto, czujniki cofanie, przyciemniane tylne szyby, odsuwane drzwi lewe i prawe.
Z dupereli to na początku użytkowania spaliły mi się ze trzy komplety żarówke, jednak czwarty komplet już działa ponad rok. Nieszczelność układu klimatyzacji, problem dotyczył węża, usunięto w godzinę.
Problem ze skrzynią biegów przy przbiegu ok 50 000km, przy wbijaniu trójki słyszalny zgrzyt, serwis usunął to w ciągu jednej wizyty w serwisie od tamtej pory spokój, a \"budzik\" dobija do 100 000km.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 MultiJet 120KM 88kW [l/100km]

7,8