Ocena kierowcy - Fiat Punto Punto Evo Hatchback 5d
246 tys. km
Okres użytkowania:
ponad 6 lat
Układ elektryczny
Generalnie auto bardzo fajne jako całość. Był w domu od nowości 12 lat, najpierw jeździła nim mama potem ja, opinia pisana już po sprzedaży auta i po długim czasie posiadania, więc myślę, że będzie miarodajna. Auto ładne wizualnie, przyjemne w jeździe i bardzo tanie w utrzymaniu. Z największych wad to elektryka lubi płatać figle i osiągi wersji 77KM są bardzo mizerne. Moim zdaniem godne polecenia auto, ale szukałbym mocniejszej wersji silnikowej, 77KM to za mało w tym nadwoziu
Za osiągi dałbym 1 gwiazdkę, natomiast za niezawodność trwałość i bezproblemowość 5 gwiazdek, dlatego średnia wychodzi 3. Auto w wersji 77KM jest w mojej opinii wolne i ospałe, czuć, że ta moc to za mało do tego nadwozia. Natomiast po przejechaniu 246tyś km nie było z tym silnikiem żadnych problemów, nawet oleju nie brał. Instalacja LPG założona przy przebiegu 30.000km, silnik dobrze pracuje na LPG. Ważna uwaga, fiat zaleca zmianę oleju co 30.000km co jest bzdurą i zabójstwem dla silników. Olaliśmy zalecenia producenta i olej był zmieniany "po staremu" czyli co 10.000km i być może dlatego aż do sprzedaży samochód od wymiany do wymiany w ogóle nie brał oleju a silnik był w stanie bdb.
Biegi wchodziły precyzyjnie, żadnych problemów, natomiast przy nieco ponad 200.000km uszkodzeniu uległ wałek 5 biegu i trzeba było go wymienić, za to gwiazdka w dół
Jak na małe miejskie proste autko jest po prostu ok
Niezłe zwłaszcza jak na Fiata zabezpieczenie przed rdzą lakier też ok. Mimo wszystko profilaktycznie było robione dodatkowo zabezpieczenie antykorozyjne
Do przodu i na boki ok, z tyłu szyba troszkę mała i szerokie słupki ale przy niewielkim gabarycie auta to nie przeszkadza
Wszystko pod ręką, i tam gdzie się tego spodziewasz, nie trzeba niczego szukać. Są miejsca na butelkę z wodą czy jakiś napój, jest gdzie położyć telefon. Trochę brak podłokietnika ale wiem, że w innych wersjach były
Tutaj słabo. Auto zimą długo się nagrzewało i ogrzewanie nie było zbyt wydajne, jeżdżąc na dystansach kilku kilometrów marzłem zimą. Klimatyzacja działała w porządku, ale auto z włączoną klimą było jeszcze wolniejsze więc pi mieście wolałem jeździć z otwartym oknem a klimę włączałem na autostradzie.
Z przodu bez uwag, z tyłu ciasnawo ale do zniesienia
Mogłoby być lepiej, ale pamiętajmy jaka to klasa auta. Obiektywnie średnio, ale jak na miejskie auto jest wystarczająco
Tutaj 5/5 bez zastanowienia. Niezależnie od tego co wymagało naprawy, zawsze było tanio. Samochód palił około 8 litrów LPG, sam też nie był drogi. Fiat to lider w kwestii kosztów utrzymania
5/5 za rozsądne pieniądze dostajemy ładne, tanie, przyjemne auto, nie pozbawione wad, ale te wady można mu wybaczyć z racji segmentu i ceny auta
Często psuje się rezystor dmuchawy, poza tym dwa razy padł alternator, zimą przy bardzo dużym mrozie zanim auto się nagrzeje nie działają kierunkowskazy, ponoć ten typ tak ma... zanim padnie alternator, co jakiś czas przestaje działać elektryczne wspomaganie kierownicy, taki zwiastun ( trzeba zgasić auto i uruchomić jeszcze raz i wtedy jest ok, ale wiadomo, że czas alternatora się zbliża). Raz padł wałek 5 biegu w trasie więc powrót do domu na 4 biegu
Poważnych usterek brak