Zamieniłem niedawno Punto na Toyote Yaris, wsiadając do toyoty brakowało mi mojego bogatego wyposażania z punta, wygodnych foteli, ale od razu jak przypomniałem sobie przygody z tym autem to od razu tęsknota za puntem minęła. Po pierwsze miska olejowa wykonana z aluminium, przy wjechaniu na w dziurę czy większy krawężnik robiła się dziura, nowa miska jest to koszt kilkuset złotych, ale na szczęście są zakłady zajmujące się spawaniem aluminium i można to naprawić za przyzwoite pieniądze sam miskę urwałem 4 razy więc wiem o czym mówię. Drugą sprawą jest zawieszenie, które cały czas jest zepsute, najszybciej jechałem tym autem 150 km/h więcej porostu się bałem autem rzucało na prawo i lewo, z pewnością pojedzie znacznie szybciej ale nie mój egzemplarz. Na plus na pewno silnik jest to w 100 % bezawaryjna jednostka, zepsuło mi się w tym aucie wszystko oprócz silnika, wystarczy wlewać oleju. Kolejnym mankamentem jest elektryczne wspomaganie, które jeżeli jest mróz po prostu nie działa, często się psuje. Na plus jedynie silnik elastyczny, mocny i nie zawodny, oraz ergonomia wnętrza jak na auto tej klasy nie jest najgorzej. Jako całokształt dam mocne 2, nie polecam tego samochodu ponieważ jest to skarbonka bez dna, może w egzemplarzu z mniejszym przebiegiem będzie lepiej bo w okolicach 300 tyś to można się tym autem wybrać jedynie na szrot!
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 85KM 63kW