Ocena kierowcy - Fiat Punto II Hatchback

DicK, 17 lat temu
Silnik 1.3 16V Multijet 70KM 51kW
Rok produkcji 2006
Fiat Punto II Hatchback 1.3 16V Multijet 70KM 51kW 1999-2010 - Oceń swoje auto
Moim zdaniem najlepsze auto segmentu. Szukałem, porównywałem, liczyłem i dzieliłem (jak już to ktoś tu napisał) i wyszło Grande Punto z silnikiem 1.3 multijet 90 KM. Uważam że to bardzo dobry wybór.
Lekki i w miarę mocny silnik robi swoje. Brak wibracji wewnątrz, przyjemna, lekka praca na zewnątrz. Jedzie jak benzynowe 1.6.
Czasem zahaczy z 2 na 3. Poza tym miękko i dokładnie. Skok dźwigni mógłby być krótszy.
Bez uwag. Bardzo pewny, dokładnyi w miarę cichy. Aż trudno chwilami uwierzyć że to niby klasa B.
Szerokie słupki przednie i tylne nieco ograniczają widoczność ale to takie czepianie. Duże lusterka wsteczne.
Wszystko w zasięgu ręki. Mało schowków ale przynajmniej nic nie brzęczy w czasie jazdy.
Grzeje i chłodzi normalnie.
Z przodu bez uwag. Ilość miejsca jak w niedawnych kompaktach. Z tyłu 2 dorosłe osoby mieszczą się bez problemu. Wąski ale głęboki bagażnik.
Naprawdę jest cicho. Szczególnie z wyższymi prędkościami. Jazda do 140-150 km/h nie męczy.
Pali mało: 4-5 l. w trasie i 5,5-7 l. w mieście. Średnio jakieś 5-5,5 l. Niezależnie od stylu i warunków jazdy.
Diesle w ofercie Grande Punto są pozornie znacznie droższe od benzyniaków ale oferują nieporównywalnie lepszy komfort jazdy i nikłe spalanie. Dobre wyposażenie seryjne można łatwo uzupełnić o potrzebne dodatki. Dobre warunki zakupu.
Nie dzieje się nic.
Do wymiany gwarancyjnej chyba pójdzie jakiś wałek w przekładni bo stuka czasami. Chyba, bo dopiero to zgłoszę.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.3 16V Multijet 70KM 51kW [l/100km]

5,2