Ocena kierowcy - Fiat Punto II Hatchback

Sailor, 18 lat temu
Silnik 1.2 i 60KM 44kW
Rok produkcji 2001
Fiat Punto II Hatchback 1.2 i 60KM 44kW 1999-2010 - Oceń swoje auto
Mimo wszystko, polecam auto jako bezawaryjne. Może to nie Toyota, ale naprawdę nie stwarza problemów.
Silnik 8 V to wybór raczej na miasto. Na trasie się ciężko jedzie, szczególnie z dużymi prędkościami. Do zalet należą bardzo niskie koszty części zamiennych (dużo taniej niż do 16V) i bardzo dobra zdolność do podłączenia LPG. Pozatym jest bezawaryjny, z wyjątkiem alternatora, nic się z nim nie dzieje.
Biegi wchodzą bez większych problemów, czasami przy wstecznym trzeba dodatkowo wysprzęglić.
W porównaniu do Punto I to jest zasadnicza zmiana. Dobrze tłumi wyboje, pomimo znacznego przebiegu. Nie padają amortyzatory, co było utrapieniem w PI. Jeździłem Peugeotem 206, tutaj jest zdecydowanie lepsze.
Bez zastrzeżeń. Oczywiście to tylko hatchback, co zawsze wpływa na widoczność do tyłu.
Mam wersję GO, co oznacza, że fotele i cały środek jest od sportowej wersji HGT. Polecam odmiany wyposażenia Sound, i Go, bo to zupełnie inna jakość. Bardzo dobre trzymanie boczne, regulowana wysokość fotela i kierownicy. W praktyce oznacza to że nawet wysoki kierowca ma miejsca tyle co w kompakcie.
Raczej bez uwag, problem jest wtedy gdy w deszczowe dni na pokładzie jest 5 osób. Wtedy szyby mocno parują i dmuchawa niewiele pomaga.
Jak pisałem Punto jest jednym z większych aut w swojej klasie. To oznacza, że miejsca jest pod dostatkiem. Z tyłu to inna bajka (mam 3 d) więc raczej nie ma tam komfortu.
Pomimo swojego przebiegu, wydaje mi się być ciągle cichy. Stosunkowo mało "świerszczy", niektóre występują od nowości.
To jest naprawdę bardzo ekonomiczny silnik. Przy energicznej jeździe w mieście pali nie więcej niż 8 l. Po założeniu gazu jest już bajka. Spalanie ok 8, 5 l lpg maksymalnie. Cześci są już bardzo tanie do tego modelu i powszechnie dostępne. Konstrukcja auta prosta i każdy potrafi się tym zająć. Bardzo ekonomiczne autko.
Za tą cenę to wybór godny polecenia.
Czasami coś się zdarzy, częssto przepalają się żarówki, zarówno z przodu jak i z tyłu. Jest to wada fabryczna.
Mi do tej pory poleciał alternator (to standard w Punto) i wentylator chłodnicy (również standard). Nie jest to ani drogie ani kłopotliwe ale zawsze...

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 60KM 44kW [l/100km]

6,2