Ocena kierowcy - Fiat Punto II Hatchback

Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Fiat Punto II Hatchback 1.2 i 60KM 44kW 1999-2010 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy
To fajne auto szcególnie do miasta albo do dojazdu do pracy mało pali,jest niezawodne ewentualne naprawy tanie fajnie sie prowadzi i wszędzie sie zmiesci troche głośne ale coś za coś
silnik za słaby na trasy ale do miasta ok prosta konstrukcja ,nagminne wycieki oleju spod pokrywy zaworów [silniki typu FIRE podobno tak maja]nigdy mnie nie zawiódł.
biegi wchodzą precyzyjnie ,jedynka mogła by być dłuzsza
komfortowo to nie jest [szczególnie z tyłu] ale po 100tys wszystko działa ok piski z tylnej belki po deszczu są normą ja miałem tak od nowości i sie przyzwyczaiłem ewentualny remont jest tani, bardzo dobre hamulce.
widocznośc jest bardzo dobra autem w mieście da sie wszędzie zaparkować ,jedynie lewy słupek zasłania widocznosć w czasie skrętu w lewo
wszysko pod ręka radio umieszczone wysoko lepiej się obsługuje, przyciski elektr.otwierania szyb na panelu srodkowym to fajny pomysł z tyłu brakowało mi duzych schowków w dzrzwiach,kanapa twarda ale dzieci i tak siedzą w fotelikach przednie fotele troche lepiej ale mercedes to nie jest.
mam auto bez klimy i nie nazekam nawiew działa lepiej niż w punto 1 ale na pełnych obrotach durzo hałasu w upale albo jedziesz wolniej z otwartymi oknami albo szybko i głosno z nawiewem na max
to małe auto 2+2 jest w sam raz do codziennej jazdy po miescie jest ok na trasie robi się ciasno i głośno.
rozumiem ze punto to auto małe i tanie ale fiat mógł dołożyc troche gąbki w drzwiach i pod maską niewiele by stracili a auto wiele by zyskało ogólnie głośno
tu jest bardzo dobrze ceny częsci są do przyjęcia auto popularne durzo zamienników do ASO nie zaglądam bo drożej choć i tak do przyjęcia [kumpel ma stare volvo i za wjazd na kanał +podpięcie pod kompa chca 400zł]
z dupereli to w zasadzie nic poza piskami tylnej belki po deszczu, wymiana filtrów klocków we własnym zakresie wychodzi tanio nic skomplikowanego to proste auto
jedyna awaria w ciągu 9 lat nie działało elektryczne wspomaganie kierownicy w ASO orzekli że trzeba wymienić cały układ za 1300zł znalazłem faceta z rudy śl. który za 650zł wymienił czujnik położenia kierownicy i wszystko działa

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 60KM 44kW [l/100km]

6,2