Ocena kierowcy - Fiat Punto II Hatchback

Silnik 1.2 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1999
Fiat Punto II Hatchback 1.2 i 60KM 44kW 1999-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Mały, Cichy, Mało pali, a osiągi są zaskaująco dobre
Układ elektryczny : mam w bagażniku stoisko z żarówkami
Zawieszenie : co wiosnę puszka smaru, paluch i wieczór pod samochodem
Nie zamieniłbym go. Nie jest luksusowy, nie jest sportowy. Ale jest tani, jest wygodny, ma świeżą sylwetkę pomimo, że ma już 12 lat! Jest miejski, ale nie jest mały.
silniczek 1.2 8v przejechał 160k km, w tym ze mną jakieś 80k km ... Najmniejszy w gamie, a zaskakująco dynamiczny i elastyczny. Silnika nie słychać praktycznie wcale, oleju nie bierze, a spalanie to chyba największa zaleta - 5l benzyny!
Bardzo mi odpowiada. Biegi są fajnie prowadzone, dzięki czemu przekłada się jednym palcem. Skrzynia elastyczna. Przy tym skrzynia jest fantastycznie elastyczna.
Troszkę słabiej. Punto to lekkie auto ... Mała masa plus wąski rozstaw kół powoduje nieprzewidywalność podczas silnych wiatrów. Dodatkowo twardo zawieszony nie lubi dziur. Trzeba uważać po czym się jedzie.
Super. W aucie siedzi się wysoko. Nie jest to auto sportowe gdzie jedziemy tyłkiem po ziemi. Troszkę mała jest widoczność w lusterkach.. są one troszkę za małe.
Nic do dać nic ująć.
W moim przypadku jak to zwykle w autach bez klimy. Latem grzeje, zimą chłodzi ;) otwarte okna to podstawa.
Mam 2 metry wzrostu i jestem mile zaskoczony bo miejsca za kierownicą mi nie brakuje. A często spotykam się z samochodami, których przez brak miejsca nie mogę prowadzić. No ale nie jest to van, więc za mną, z tyłu już nikt nie pojedzie. Uważam to auto za 3 osobowe ;)
Super. Można narzekać, ale w przypadku mojego egzemplarza na trasie, jadąc ponad 100 km/h słyszę szum opon i szum wiatru w lusterkach... Niestety lusterka robią dużo hałasu.
Największy plus. Mały silnik 1.2 8v. Do miasta nie można mieć lepszego, na trasie nie oszałamia, ale jedzie się nadal przyjemnie. Spalanie w cyklu miejskim to 6l, w trasie 5l benzyny! Poezja.
Jest oky. Mało płacę, mało wymagam. A dostaję naprawdę dobre auto.
No tutaj nie mogę już tak maślić. Niestety to auto nie pozwoli nam się nudzić. Dużo jest drobiazgów. Co wiosnę piszczy tylne zawieszenie, a to lampki, przłączniczki .. coś jest do zrobienia praktycznie zawsze.
Poważnych usterek wiele nie miałem. Raz połamałem sprzęgło .. ale to z racji, że Fiaty z przełomu \'99/\'00 mają fatalna sprzęgła, które dożywają max 140k km ... A drugi raz na trasie zawiódł mnie przegub. Jednak uważam to wszystko za winę ASO. W Toruniu serwis to pomyłka. Mam plik faktur za naprawy i wymiany, które jak się potem okazało nie zostały wcale zrealizowane. Więc nie mogę powiedzieć jakby się auto sprawowało gdyby miało w porę usuwane drobne usterki.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 60KM 44kW [l/100km]

6,3