Autem jeździ się w porządku, dokładać do niego nie muszę. W sześcioletnim aucie nic nie trzeszczy - opinię o słabym wykonaniu Fiatów można naprawdę włożyć miedzy bajki. Drażni tylko skrzynia i mułowatość silnika przy dużych prędkościach (ale w końcu to tylko 60KM). Dla mnie mocne 4
Przy miejskich prędkościach silnik bardzo elastyczny, nie potrzeba go mocno kręcić, zeby sprawnie się poruszać. Gorzej przy prędkościach autostradowych - powyżej 110km/h rozpędzanie trwa baaardzo długo. Jednak jak na miasto (a w końcu to miejskie autko) ten silnik jest idealny i niejednemu mocniejszemu autu da radę.
Najsłabsza strona tego auta - mało precyzyjna, biegi wchodzą ciężko, do tego notoryczne problemy z szarpiącym sprzęgłem. Tą skrzynię trzeba nauczyć się właściwie obsługiwać, bo dla kogoś kto jedzie nim pierwszy raz sprawia wrażenie baaardzo topornej
Moim zdaniem idealnie zestrojone na polskie miasto - taki mix komfortu i "sportowości". Przy dużych prędkościach auto prowadzi się stabilnie, żadnych niebezpiecznych przechyłów
W wersji 5-drzwiowej widocznośc ograniczają nieco tylne słupki. Poza tym dobrze - auto praktycznie kończy się na tylnej szybie, siedzi się wysoko, wiec przód auta łatwo "wyczuć". Gdyby nie te słupki byłoby 5...
Wszystko na swoim miejscu - to tylko kilka przycisków i pokręteł. Obsługa intuicyjna
Auto nagrzewa się najszybciej ze wszystkich aut, którymi miałem okazję jeździć. Nie zaparowuje. Manualna klima sprawna i skuteczna.
Z przodu optymalnie. Z tyłu trochę mało miejsca na nogi, ale jak na ten segment to i tak jedno z najpojemniejszych aut.
W mieście praktycznie nic nie słychać - jak sie do niego przesiadłem często łapałem się na tym, że sprawdzałem na światłach czy nie zgasł. Gorzej przy wysokich prędkościach - wtedy motor już daje znać o sobie i pomaga tylko volume up w radiu :)
W cyklu mieszanym (60% trasa, 40% miasto) spalanie na poziomie 6 - 6.5 l/km więc niewiele jak na benzynę. Ceny części bardzo przystępne, co przy małym skomplikowaniu technicznym pozwala na możliwość naprawdę taniej naprawy auta praktycznie wszędzie.
Auto używane bardzo tanie w zakupie - dużo tańsze od bezpośrednich konkurentów (Polo, Corsa)
Nic "mało poważnego" się nie psuje. Brak w tym aucie zaawansowanej elektroniki, więc trudno o drobne, acz denerwujące usterki.
Auto ma kilka bolączek, ale ich naprawa pozwoli na bezawaryjną jazdę przez długi czas. Najpoważniejsze i powtarzające sie usterki (na podstawie obserwacji postów na forum Punto - awarie układu wspomagania, awaria centralki wtryskowej - koszt naprawy ok. 350zł, wycieki spod pokrywy zaworów - do zrobienia samemu (uszczelka+piłowanie stopek lub silikon - ok 30zł). Mnie w zasadzie dotknęły tylko wycieki, ale wymiana uszczelki i spiłowanie stopek rozwiązało problem raz na zawsze. Byłoby 3, ale mój egzemplarz, poza rzeczoną uszczelką, jest od nich wolny. Dlatego 4