Ocena kierowcy - Fiat Punto II Hatchback

Arkadiusz Wysocki, 19 lat temu
Silnik 1.2 i 16V 80KM 59kW
Rok produkcji 2004
Fiat Punto II Hatchback 1.2 i 16V 80KM 59kW 1999-2010 - Oceń swoje auto
Ogolnie samochod jest fajny bo jest noy aczkolwiek mam z nim duzo problemow i zdecydowanie odradzam jego zakup. Mamy w firmie rowniez inne samochody jak Corsa czy Clio z podobnego segmentu ktore sprawuja sie o niebo lepiej. Dla przyklady Clio z przebiegiem 200 000 bylo rzadziej w serwisie z usterkami niz moje punto z przebiegiem 34 000.
W sumie OK narzekac nie moge, denerwuje mnie troche jego straszna mulowatosc. Jest to samochod sluzbowy i gdy przesiadam sie do Punta z mojego prywatnego Focusa 1.8 16V 115 KM to wydaje mi sie ze punto woogole nie przyspiesza. Na trasie Punto tez nie nadaje sie z tym silnikiem do wyprzedzania. Typowy silnik miejski ktory ledwo ciagnie. powyzej 120 km/h nie ma czym jechac. Na pochwale zasluguje spora elastycznosc.
Jak dla mnie dramat i totalna porazka. Sama skrzynia jest srednia, troche haczaca i slabo zestrojona. Za to sprzeglo to totalny niewypal. Przy przebiegu 34 000 sprzeglo bylo wymienione juz 3 raz. Teraz zalozone jest niby lepsze firmy Sachs ale dalej to samo. Szarpie przerywa i latwo sie spala. Na 10 Punt w firmie gdzie pracuje, kazde mialo zmieniane sprzeglo, niektore kilkakrotnie. Tu baaardzo powazny minus.
Wszystko super, dodatkowe wspomaganie CITY naprawde kosmicznie pomaga w jezdzie miejskiej i jest bardzo wygodne. zawieszenie jak dla mnie sporo za miekkie.
Na widocznosc tez nie moge narzekac. Wszystko w tym punkcie OK.
Nagrzewa sie w miare szybko, slaba cyrkulacja powietrza i obfite parowanie szyb tylnych w zimie.
Z przodu za duzo miejsca nie ma ale jakos da sie przezyc. Miejsca z tylu tragicznie malo, dobrze ze przewaznie jezdze sam lub z wspolpracownikiem bo z tylu ciezko przejechac dluzsza trase.
W sumie dobre aczkolwiek przy predkosciach 130-140 troche huczy.
spalanie niby ok ale jak sie dynamicznie jezdzi to pali sporo jak na taka pojemnosc. dobrze ze jest gaz :)
Za ponad 44 tys zlotych mozna naprawde kupic o wiele lepszy samochod (cena dosyc wysoka poniewaz mam auto z dodatkowo zamontowana klimatyzacja ABS pelna elektryka, lakier metalik wersja 5drzwiowa). Jako samochod do uzytku codziennego po miescie moze i sie komus podoba. Jak dla mnie jako samochod praktyczny slaba ocena.
Z tym jest najgorzej. Glownie przez to ze serwis Stalowa Wola gdzie go niestety jestem zmuszony serwisowac dziala fatalnie i personel jest niekompetentny itd. to auto mnie zawodzilo. czeste problemy z elektronika np. brak sygnalu dziwekowego, nielacznie kierunkowskazu, bledne wskaznia komputera.
Np nierozlaczalo rozrusznika przy zapalaniu wiec oddalem do serwisu. Nastepnego dnia wyjezdzam na spotkanie rano a samochod juz woogole nie chce zapalic. Dobrze ze mam prywatny bo wyszedlbym na idiote ktory nie zjawia sie na umowionym spotkaniu. U przyjaciol ktorzy rowniez uzytkuja ten samochod w firmie bardzo czesto pojawia sie problem z chlodnicami tzn wiatrakami i gotuje im czesto wode w chlodnicy. Ja mam duzy wiatrak poniewaz mam klimatyzacje wiec tego nie doswiadczylem ale w innych wozach to plaga.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 16V 80KM 59kW [l/100km]

6,3