Ocena kierowcy - Fiat Punto II Hatchback

Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 5 lat
Fiat Punto II Hatchback 1.2 i 16V 80KM 59kW 1999-2010 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Układ hamulcowy : Wada fabryczna wspomagania hamulców
Silnik : Zaczyna szarpać a auto jeździ od początku na dobrej benzynie
Karoseria : Listwy boczne słabo zabezpieczają przed uderzeniami drzwi innych samochodów, oba boki masakrycznie poobijane w przypadku auta które nie jest garażowane
Ładnie wygląda, jeździ ok. Części są ogólniedostępne
Dźwięk jak kosiarka, przy wyższych obrotach jakby niedomagał. Mam wersję 16V z 80KM i na drugim biegu osiąga 100km/h przy 6600 obrotów (sprawdzone). Ostatnio zaczyna mi szarpać i jak dla mnie zdecydowanie za dużo pali w mieście (nawet 10 litrów!), a auto to ma dopiero 26 000 km przebiegu i mam je od nowości
Masakra, bardzo długie przełożenia. Pedał sprzęgła skrzypi jak w starym gracie. Jedyny plus to ten że biegi nie wyskakują na nierównościach :)
Sztywny, dobrze trzyma się w zakrętach, na trasie uciążliwy bo podskakuje jak żaba, w mieście bardzo przyjemnie się prowadzi
Do tyłu kiepsko, bo ma bardzo duże słupki i małą szybę. Przednia szyba szybko uległa porysowaniu. Ogólnie widoczność przeciętna. W oplu vectrze A z 94 roku mam lepszą ;)
Pod tym względem nie można mieć zastrzeżeń. Trochę mało miejsca na kolana jeśli ma się dłuższe nogi.
Chłodzenie mało wydajne, ogrzewanie super.
Niesamowicie dużo miejsca nad głowami. Na nogi już gorzej. W trasę w miarę wygodnie pojadą tym autem 4 osoby. Pięć osób się umęczy a do tego silnik będzie wymagał dużej cierpliwości i mocnych nerwów kierowcy :)
Z tym bywa różnie.. Na mokrej nawierzchni przy 120 km/h bardzo piszczą seryjnie montowane opony. Silnik jest słyszalny dopiero po przekroczeniu 3500 obrotów. Stukają kołpaki na nierównosciach
TO auto jest paliwożerne. W cyklu miejskim nawet 10 litrów nie jest problemem. Za to poza miastem przy lekkim traktowaniu spali 5 litrów.
Za auto dałem 38 000 zł, można było kupić lepsze - używane, ale nie zawiodło nas tak na serio. Zawsze odpala i jakoś tam jeździ. Z tym, że teraz jestem bardziej wymagający :) Obecnie jest to bardzo tani samochód, godny uwagi
Masa drobiazgów, kiepskie wykończenie.
Do tej pory problem był jedynie z akumulatorem i alarmem oraz wspomaganiem układu hamulcowego. Poza tym jeździ..

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 16V 80KM 59kW [l/100km]

7,3