Ocena kierowcy - Fiat Punto I Hatchback

RadaR, 19 lat temu
Silnik 1.1 55KM 40kW
Rok produkcji 1994
Fiat Punto I Hatchback 1.1 55KM 40kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
Są na pewno gorsze auta ale lepszych na 100% jest więcej.
Silnik w tym auie to chyba jedyna dobra mechaniczna rzecz ... hm reszta podzespołów raczej kicha
Tutaj problemy zimą z przełączaniem zwłaszcza 1 i 2 jak piszą. Jednak jest na to sposób :) Wymieniłem olej na bardzo rzadki i chodzi dużo lepiej choć do ideału daleko.
Jeździ dobrze w miare sztywno i po dziurach nie najgorzej ale... tylne zawieszenie w pierwszych egz. to kpina. Mechanik opowiadał ze były przypadki wymiany tylnej belki już na gwarancji !!! Nic dodać...
W miare dobrze trzeba się przyzwyczaić do okrągłego przodu. Ja po kilku tygodniach go wyczułem i jest ok.
Raczej w porządku choć to nie VW. Radio za nisko, włącznik awaryjnych na kolumnie kierownicy(to dość niebezpieczne)
Przeciętnie ale nie najgorzej.
Jak na swoją klasę to mogę powiedzieć że "Passat kombi" :D Naprawdę auto z gumy chyba. Mam też passata i wiem co mówie. Oczywiście jest mniejszy ale to przecież segment "B".
Nie najgorzej.
Dość ekonomiczny gdyby nie awaryjność...
Mam 10 letnie punto i 25 letniego passata. Punto w tej chwili warte jest około 7-8 tys a passat góra dwa. Jakbym miał wybierać zdecydowanie stary passat
Skomentuje to tak: F I A T ... Powiedziałem sobie że fiata już nie kupie i chyba dotrzymam słowa :> Jak był nowszy to jeszcze dało się żyć (mam go od 20tys km) Teraz to dosłownie co miesiąc coś naprawiam... psuło się chyba wszystko (może przesadzam bo mnie już denerwuje) Może ktoś chce kupić :D:D:D
Z poważnych usterek: -tylne zawieszenie jak miał 40000km -alternator już 3 razy -uszczelka pod głowicą około 120000km

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.1 55KM 40kW [l/100km]

7,2