bardzo wygodny samochód rodzinny na wyjazdy za miasto. tanie części zamienne w porównaniu do VW, fancuzów i japończyków. pakowny i ładny.
Sporo drobnych, irytujących usterek.
ociężały, ale na trasie da się wyprzedzić co poniektórych kierowców. Max prędkość jaką udało mi się uzyskać to 120km/h. Średnio jazda 80km/h bez problemu i nadmiernego zużycia paliwa.
Jak na Fiata to nawet nieźle. Po 80tyś km musiałem wymienić linkę (300pln).
twarde zawieszenie. jazda po dziurach nie należy do przyjemności. Co jakis czas trzeba wymieniać amortyzatory (od początku używania - czyli od kupienia w autosalonie- amortyzatory wymieniałem dwukrotnie)
lewy przedni słupek zasłania widoczność - trzeba uważać na przejściach dla pieszych - zwłaszcza tych po ostrym zakręcie w lewo.
zimą szybko robi się ciepło, szyby nie zaparowują (ale wnetylator włączony na szyby).
bardzo wygodne fotele i kanapa. Z tyłu dwie osoby jadą wygodnie.
głośno powyżej 100km/h..nawet radio nie pomaga. trzeba wyciszyć komorę silnika (dodatkowa opłata)
na trasie spala nawet 5,5l/100km, ale w mieście to minimum 7litrów trzeba liczyć (1.1/55)
Niedługo będę chciał kupić nowe auto i na razie punto III jest jednym z fawortyów. Zastanawiam się jeszcze nad Yarisem i Octavią, ale niedawno słyszałem w radio reklamę (czerwiec 2005), że nowe punto III można kupić w promocji już za 31tyś pln.
największy mankament fiatów.
Po roku odpadły mi listwy boczne. Nakleiłem nowe (cześniej oczywiście wyczyściłem podłoże) i po roku (znów latem) odkleiły się.
Po trzech latach zepsuł się zamek przy tylnej klapie i od wlewu paliwa. Po czterech latach zepsuł się silnik od tylnej wycieraczki. Po pięciu latach odpadło lusterko wewnętrzne, zepsuły się napinacze pasów bezpieczeństwa (nie ściągają pasa), a po 7 latach eksploatacji drzwi kierowcy zaczęły strasznie skrzypieć...
co jakiś czas włoski alarm odmawia posłuszeństwa - wyłączyłem dźwięk i mam święty spokój ;-)
w ciągu 7 lat ekspoatacji dwukrotnie musiałem wymienić alternator (2x 500pln), ale zapewne przez moją głupotę, gdyż w punto zanim przekręcisz kluczyk w stacyjce do końca to musisz odczekać z 5 sekund w położeniu 1/2, az zgaśnie światełko kontrolne - dowiedziałem się o tym dopiero za drugim razem w ASO! , przednia lampa - do wymiany (część lampy zaczęła się odklejać).