Ocena kierowcy - Fiat Punto I Hatchback

Wojtek M, 20 lat temu
Silnik 1.1 55KM 40kW
Rok produkcji 1998
Fiat Punto I Hatchback 1.1 55KM 40kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
silnik praktycznie niezawodny przy regularnej wymianie oleju spokojnie zrobi 200 tys.km.wiem bo moim poprzednim punciakiem 1,1 zrobiłem ponad 270tys. i było wszystko ok.
czasami jedynka w zime ciężko wchodzi ale w tym modelu to normalne i chyba w wiekszości aut fiata, a tak wogóle to przy 50km/h daje 5 i ciągnie do 150km/h aż miło.
faktem jest że przy tej masie auta przydało by się wspomaganie zwłaszcza w mieście, i coś stuka w przednim zawieszeniu od nowości na mój słuch to tak jakby było wszystko za mocno skręcone, i w zimie jedzie sie jak wozem drabiniastym prz temp. -10stopni amortyzatory przednie siadają całkowicie ale ogólnie dobrze zestrojone i przy normalnych warunkach jest przyjemne resorowanie
poprostu super
jak dla mnie doskonała ergonomia
przednia szyba zwłaszcz od kierowcy wolno odparowuje spowodowane to jest położeniem wentylatora i mógłby pracowac ciszej na 2 biegu,ogrzewanie w zimie rewelacyjne super szybki czas nagrzewania nawet przy 20 stopniowym mrozie
na cztery osoby jak w moim przypadku to full miejsca
przy predkości powyżej 120 mogło by być ciszej ale to wina małego silniczka który musi sie nieco sprężyc przy czterech dorosłych osobach, w wersji 75KM jest ok ale w końcu gdzie tu jeżdzić z takimi prędkościami
co tu dużo pisać mały silnik małe spalanie jechałem do Władysławowa zatankowałem 32litry i przejechałem 670km bez szaleństw oczywiście na drodze z przeciętna prędkością 90-100 km/h więc sami widzicie
za te pieniądze cóż sie spodziewać to nie bmw tylko fiat

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.1 55KM 40kW [l/100km]

5,9