Ocena kierowcy - Fiat Punto Grande Punto Hatchback 5d
Przebieg:
53 tys. km
Okres użytkowania:
1 rok
Pomimo przeciwnych wiatrów jestem zadowolony. Auto w sam raz do poruszania się na średnich dystansach. Po usunięciu usterek bezawaryjne.
Silnik elastyczny, wyczuwa się dziurę w przyspieszaniu na bardzo niskich obrotach, od 1800 ciągnie wspaniale.
Żadnych uwag. Praca bardzo dobra.
Auto na kołach 17 trzęsie się jak wóz drabiniasty. Natomiast w zakrętach super. Przejazdy przez kałuże niezauważalne -świetne odprowadzanie wody. W okresie gdy był uszkodzony ABS/ASR, próba ostrego ruszania podczas deszczu powodowała \"skakanie\" auta w miejscu. Kierownica bardzo czuła lecz dziwnie nieprecyzyjna.
Przeszkadza słupek - często piesi kryją się za nim na pasach. Brak widoczności końca przedniej maski - manewrowanie \"na czuja\" ale nigdy niczym się nie zawadza.
Super. Bez uwag. Siedzenie kierowcy z regulacją lędźwiową- extra. Tylko miejsce gdzie umieścili sterowanie fotela -zgroza.
Gdy trzeba to grzeje - gdy trzeba to chłodzi - bez uwag. Podoba mi się funkcja usuwania pary wodnej z szyb.
Brak schowków!! Imitacja schowka w drzwiach!! Nobla temu co wyjmie kubek z kawą z podstawki gdy jest włączony 5 bieg.
Klekocze bo diesel. Trzęsie bo twardy. Szumi powietrze przy większej prędkości.
Nigdy nie zbliżyłem się spalaniem do wartości z katalogu. Myślałem, że będzie lepiej.
Drugi raz kupiłbym takie same lecz nowe.
Klamki tylnych drzwi - prawdopodobnie była akcja serwisowa wymiany linek. Przy otwieraniu bagażnika leje się na głowę podczas deszczu.
Awaria ABS/ASR - kolejna wymiana: czujnika ABS,łożyska i łącznika stabilizatora, z dobrych na dobre przyniosło pożądany efekt. Usterka usunięta- przyczyna nie znana.
Przeciek do kabiny z tacy pod silnikiem wycieraczek. Fabryczny brak uszczelniacza na łączeniu blach.
Do suszenia i usunięcia zapachu użyłem żwirku dla kota w poduszce :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 Multijet 120KM 88kW