Ocena kierowcy - Fiat Punto Grande Punto Hatchback 5d

dzióbel, 18 lat temu
Silnik 1.4 8v 77KM 57kW
Rok produkcji 2006
Fiat Punto Grande Punto Hatchback 5d 1.4 8v 77KM 57kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Generalnie autko pozytywnie mnie zaskoczyło. O wszelkich jego mankamentach wiedziałem wcześniej, aczkolwiek w porównaniu z innymi autami tego segmentu, posiada dość duże wyposażenie, które zadowoli nawet wybrednego kierowcę.
Silnik 1.4 77KM jest odpowiednim silnikiem na poruszanie się po mieście. Ver.podstawowa posiada 1.2 65KM który spokojnie wystarcza do napędzenia masy autka. Zapas 10KM wystarczy na dość pewne zachowanie się auta poza miastem. Silnik 8V jest alternatywą między dobrym spalaniem a małym zapasem mocy przydatnym na trasie.Nie mam zastrzerzeń.
Bardzo dobra, dość krótkie przełożenia.
Bardzo dobre właściwości jezdne.Świetnie trzyma się na zakrętach. Wspomagane kierownicy jest bardzo dobre. Po włączeniu (możliwość wył) jej nie czujemy kół pod kierownicą - przydatne na parkingach. Przy zwiekszonej prędkości robi się coraz bardziej sztywna zwiększając tym samym precyzję prowadzenia auta.
Trzeba uważać na boki zderzaka przedniego , z tyłu również, podczas parkowania. Generalnie podczas ogólnej jazdy bdb :). Duża widoczność zapewniona dla kierowcy i ich pasażerów.
Wykończenia nie najgorsze jakna swoją klasę auta oraz taką cenę. Schowki wołają o pomstę do nieba, za to główny schowek dość duży i wystarczający (jak dla mnie).
Troszkę głośna przy 4-ce.Nie posiadam klimy - aż 4tyś!!! Szybko się nagrzewa, na tylne siedzenia poprowadzone tunele na ogrzewanie nóg- przyda się w zimie pasażerom :). Podczas jazdy pow. 80km przy średniej temp. i wł. wentyl. na 2kę jest całkiem znośnie.
Duża widoczność zapewniona dla kierowcy i ich pasażerów.
Doskonałe, do ok 3tyś nie słychac silnika :). Podczas ruszania moja "żonka" otwiera szybę bo nie wie czy jej nie zgasł :)
Do przyjęcia, ceny przeglądów w normie ok 600zł przy 30tyś. Naprawy - nie wiem i mam nadzieję że długo się nie dowiem ;)
Za 44tyś dostałem wszystko co chciałem
Brak możliwość ustawienia spryskiwaczy :(.W sumie u mnie dobrze sieją, ale słyszałem że niektózy mają z tym problem. U mnie wystarczyło tyci igłą poruszać i teraz fajnie pryska na 3/4 szyby :) przy 100km.
brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 8v 77KM 57kW [l/100km]