Ocena kierowcy - Fiat Punto Grande Punto Hatchback 5d
Przebieg:
58 tys. km
Okres użytkowania:
4 lata
: Nic mnie nie zaskoczyło - spodziewałem się, że wszystko będzie OK.
: łączniki stabilizatora (jeden przy 30 kkm, drugi przy 40 kkm)
: wąż odmy do wymiany co 30 kkm
: przetarł się wężyk spryskiwacza z tyłu.
Wygodne małe auto, nieźle zrobione, niezawodne i ekonomiczne. Przytrafiły mu się tylko drobiazgi. Poza nimi jest bez zarzutu.
Cichy, bez drgań, płynna praca, dynamika odpowiednia do mocy. Bez problemów tak latem jak i zimą. Bardzo szybko się nagrzewa do temperatury roboczej - nawet przy -20 st. wystarczą mu 3 km!
Nie było żadnych problemów. Biegi są krótkie - mi to nie przeszkadza.
Świetnie się go prowadzi. Bardzo dobre wspomaganie. Zawieszenie tłumi wszelkie nierówności i jest trwałe.
Bez zarzutu. Świetne lusterka.
Brakuje schowka w drzwiach na butelkę wody... ale to małe auto i pewnie się nie zmieścił.
Bez zarzutu. Wnętrze bardzo szybko się nagrzewa! Silnik ma temperaturę roboczą już po 3 km nawet przy -20 st. Latem klimatyzacja szybko chłodzi.
Kierowca 185 cm wzrostu bez problemu wygodnie siedzi w fotelu. Pasażerowie z tyłu na krótkie trasy OK - typowe dla tej wielkości auta.
Bardzo cicho w środku.
Auto robi trasę 100 km dziennie z czego 50 km to miasto. Pali średnio 6.5 l benzyny / 100 km z włączoną klimatyzacją.
Auto kosztowało 39,5 tys. Wersja Dynamic Estiva. W 2008 była to bardzo dobra oferta. Za takie pieniądze nikt nie oferował takiego wyposażenia.
Przetarł się wężyk spryskiwacza z tyłu - szybka i łatwa naprawa. Wymieniono też łączniki stabilizatora (jeden przy 30 tys km, drugi przy 40 tys km - to raczej norma na naszych drogach). Nietrwała odma - robi się nieszczelna co ok. 30 tys km.
Zero poważnych usterek
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 8v 77KM 57kW