Ocena kierowcy - Fiat Punto Grande Punto Hatchback 5d

Jacek , 14 lat temu
Silnik 1.4 8v 77KM 57kW
Rok produkcji 2009
Fiat Punto Grande Punto Hatchback 5d 1.4 8v 77KM 57kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Karoseria : Sporo miejsca i ładny wygląd i materiały ( model EVO )
W ogólne ocenie na razie daję 4+ ( czwórkę plus )
Zważywszy że wcześniej jeździłem fiestą z silnikiem 1.3 60 KM , silnik fiata legitymuję się \" kulturą pracy \" ,jeżdżę spokojnie i jestem zadowolony
Nie jest źle , deczko czasem coś haczy na przejściu z 2 na 3 , czasem małe problemy z wstecznym ( zgrzyt )
Na razie nic nie tłucze ( po jeździe na naszych cholernych drogach ) , dobrze wybiera nierówności .
Dla mnie jedyna wada to przednie słupki ograniczające trochę widoczność . Reszta jest OK.
Pozycja za kierownica , układ przycisków sterujących jest dobry .
Nie mem zastrzeżeń .
Jak na miejski samochód jest dużo miejsca z przodu , z tyłu tez jest bardzo dobrze .
Do prędkości 100 km/h jest moim zdaniem bardzo dobrze , na początku narzekałem na hałasujące opony , ale wszystko zależy od nawierzchni drogi/asfaltu . Przy jeździe miejskiej - bardzo dobrze.
Na trasie przy spokojnej jeździe 90-100 km/h komputer pokazał mi 5.1 ( włączana była też klima ) , w mieście jadąc wg. kodeksu drogowego nie przekroczyłem jeszcze 7 l . generalnie na razie jestem z silnika i jego apetytu na paliwko zadowolony , pomimo że ma tylko 8 zaworów , jego charakterystyka mi odpowiada .
Moim zdaniem 5- , w tej cenie nie dostałbym tak wyposażonego autka np. polo czy corsy . Trochę obraz psują te parę drobiazgów co się popsuły.
Denerwują drobiazgi , drzwi trzeba było podregulować by lżej się zamykały , padł czujnik temperatury zewnętrznej ale w ASO szybko wymienili .
Na razie nie było poważnych usterek , ale i mały przebieg i czas używania.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 8v 77KM 57kW [l/100km]

6,2