Ocena kierowcy - Fiat Punto Grande Punto Hatchback 3d
266 tys. km
Okres użytkowania:
5 lat
: Naprawdę ekonomiczny oraz bezawaryjny
: Okablowanie tylnych lamp, non stop kontrolki i szalejący kierunkowskaz np. łatwo to naprawić ale potrafi irytować :)
Samochód kupiony jako tymczasowy za dość śmieszne jak na czas zakupu pieniądze, a jednak został jako samochód który mam najdłużej. Auto przez te wszystkie lata nie miał ani jednej poważnej awarii która by go uziemiła, używany na dojazdy do pracy, powiedzmy 60/40 czasu to międzymiastowe, rzadziej miasto choć w takim mieszkam i w takich warunkach moim zdaniem spisuje się idealnie. Do 90-100km/h nie potrzeba 250KM aby się sprawnie poruszać. Czasem na dłuższą trasę jego "moc" może być uciążliwa ale nie takimi samochodami się jeździło nad morze :)
Nie ma wiele mocy, ale za to nie psuje się co chwile. Alternator wymieniony standardowo, ale tego można się było spodziewać, reszta podzespołów jak na przebieg - odpukać - nadal daje rade. Był problem z odmą ale wystarczyło wymienić wężyki. Jak to 8V zawory lubią poklepać na zimnym ale poza tym nie mam prawa narzekać.
100km/h na 5 biegu to okolice 3tys. obrotów więc szału nie ma ale nie ma ze skrzynią problemów.
Auto ma elektryczne wspomaganie które z opinii innych kierowców lubi paść, choć w moim przypadku nie było tego problemu. Nie jest zbyt precyzyjny ale ma funkcje City, która na pewno spodoba się w mieście kobietom.
Ogólnie poza paroma purchelkami czy błotnikami przy drzwiach korozji nie ma, choć na odpryski na masce można łatwo trafić.
Do przodu nie ma się do czego przyczepić, w 3D do tyłu słupki C troszkę grubawe i sama linia samochodu nie pomaga, ale jak widać u włochów - design użyteczność.
Wszystko pod ręką i na miejscu, plus kierownica z multifunkcją.
To akurat wg mnie najsłabszy element pojazdu, grzeje jakby nie mogło, nagrzewnica już raz wymieniana a mam wrażenie, że druga też padła po zimie. Słabo dmucha, słabo grzeje.
Kupując 3 drzwiowe nadwozie nie nastawiałem się na wożenie dzieci czy 4 osobowej rodziny, auto dla singla czy pary, z przodu miejsca jest wystarczająco, z tyłu miejsca też wystarczy, chyba, że ktoś ma 2m ;)
Na jałowym biegu silnika w moim przypadku w ogóle nie słychać, przy 140 już nie jest aż tak dobrze, ale to mały prosty samochód - ja wychodzę z takiego założenia. W końcu to GP a nie S-klasa :)
Autko nie pali dużo, nie psuje się a jeżeli już coś mu dolega to jak na Fiata przystało ceny są okej.
Pewnie da się coś w tej cenie a lepiej wyposażonego czy z mocniejszym silnikiem, ale ja płacąc te 5 lat temu za samochód 7tys. plus początkowy serwis w okolicach 1500zł uważam, że samochód w tym przypadku wypada przyzwoicie.
Pare pierdółek się znalazło, tylne lampy lubią sobie wypalić kostki, jakieś elektroniczne bzdety które nie unieruchomią samochodu się zdarzą. Nic wielkiego czego samemu nie da się ogarnąć.
Jedynie alternator mogę za taką uznać, ale to niski koszt a samochód dojechał do serwisu sam.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 8v 77KM 57kW