Ocena kierowcy - Fiat Punto Grande Punto Hatchback 3d
Przebieg:
95 tys. km
Okres użytkowania:
ponad 6 lat
proste, tanie w naprawie, pomimo upływu lat, atrakcyjne wizualnie...i ciekawostka - egzemplarze na rynku wtórnym z niskim przebiegiem już drożeją
totalnie niezawodny, u mnie na razie 95 tys km, ale znajomy kupił VANa, którym zrobił już 400 tyś km i, poza sprzęgłem, alternatorem i świecami (co 100 ty. km oryginały NGK) nie wymienia nic
5 mogłaby być dłuższa jak w PUNTO IIFL
tu rewelacja, zarówno n autostradzie jak w górach, trudno to auto źle prowadzić
jeśli nie parkujesz pod blokiem i nie zniszczy jej sąsiad, to żadnych niespodzianek, brak korozji.
Brak uwag. Jest prawidłowo.
Wszystko pod ręką.
Klima działa nieco oszczędnie w porównaniu do np. LINEI, ale tragedii nie ma.
W wersji 3 D z przodu jest absolutnie ok dla 2 os. Tył, mieszczę się przy 185cm wzrostu, ale nikt nie kupuje 3D na długie trasy nad morze z 4 osobami.
wszystko zależy od opon, dobre opony średniej klasy = cisza. Polecam patrzeć na współczynniki oporów i emisji hałasu (swoją drogą, na zimę polecam Krisalp Kleber w wersji XL, świetne opony).
Olej dexos 50zl 5l
Świece NGK (jak na 1 montaż) 70 zł
Tarcze 100zl
Nic się nie psuje, poza eksploatacja.
W cenie (jeszcze 3 lata temu) do 40tys za nowe auto - bez konkurencji. Nowe Tipo ze swoimi awariami niech się schowa. Używane z przebiegiem do 100tys do 15-20tys. - jeśli chcesz mieć spokój - kupuj. Jedna rzecz to auto musi mieć sprawny akumulator z napięciem 12.4 V i rozruch 400A, w przeciwnym wypadku - błędy na desce (których nie ma, same znikną po kolejnych odpaleniach). Jeśli jest sprawny aku, to brak tego typu historii.
prawie 100 tys km i nigdy mnie nie zawiodło
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 8v 65KM 48kW