Ocena kierowcy - Fiat Panda II Hatchback 5d

Przemek, 2 lata temu
Silnik 1.1 MPI 54KM 40kW
Rok produkcji 2004
Fiat Panda II Hatchback 5d 1.1 MPI 54KM 40kW 2003-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Działa jak natura chciała.
Cóż tu więcej powiedzieć, bardzo przyjemne autko, jak będę zmieniał tą pandę to pewnie na nowszą pandę 3 choćby z początków produkcji. Uwielbiam autka z okrągłą " dupką"
Silniczek chodzi bardzo fajnie, nic się z nim nie dzieje, jest oszczędny przy mądrej jeździe. Jadąc prędkością 70 km /h pandziula spala 4 litry benzynki bynajmniej moja :) więc jest to naprawdę ekonomiczny silniczek. Podstawą jest regularne zmienianie oleju i dbanie o silnik, warto dolać środka do czyszczenia wtrysków raz na jakiś czas.
Bardzo dobrze umiejscowiony drążek zmiany biegów, jest to spora wygoda dla kierowcy. Biegi wchodzą prawidłowo aczkolwiek czasem wsteczny zgrzytnie, wszystko zależy też od tego w jakim stanie mamy sprzęgło u mnie akurat kwalifikuje się ono do wymiany w najbliższym czasie.
Bez zastrzeżeń,przyjmenie się prowadzi, wystarczy sobie dla własnej wygody zamontować podłokietnik wtedy jazda staje się o wiele przyjemniejsza.
Jak dbamy tak mamy w moim przypadku rok 2004 produkcji, pojawiły się jakieś mniejsze czy większe naloty rdzy, należy dbać o to, wystarczy trochę czasu i chęci poświęcić a damy radę rdzy na 100 %, polecam tutaj środek R-STOP, potem papier ścierny wodny, podkład ( kupimy na allegro) oraz lakier bazowy po kodzie i lakier bezbarwny wszystko to w postaci takiej jak lakier do paznokci, żadnych puszek.
Widoczność w porządku choć ten lewy słupek z deczka przeszkadza ale da się przyzwyczaić naprawdę.
Super.
Ogrzewanie super, gorzej z wentylacją w upalne dni gdy nie ma klimatyzacji, odczuwa się to dopiero przy temperaturze powyżej 28 stopni
Dla nas wystarczająca, bardziej narzekam na wielkość bagażnika, no ale liczyłem się z tym co kupuję więc przymykam oko na to.
Do 100km /h ok, powyżej trochę za głośno.
Ekonomiczna, przy prędkości 70 km/h , spala 4 litry benzynki w dwie osoby a troszkę ważymy ;)
Nic dodać nic ująć jest super.
Wersja bez niczego nie ma co się psuć na szczęście ale takie auto chciałem.
Jedynie co padło to alternator,pękła obudowa alternatora, niestety to taka wada ale używkę można kupić za 7 dych. By trochę zmniejszyć ryzyko tej awarii polecam dokupić na allegro osłonę pod silnik, koszt nowej to 150 zł i spokój mamy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.1 MPI 54KM 40kW [l/100km]

4,8