Powiem wprost... jestem posiadaczem i codziennym użytkownikiem Pandy od 2003r, przejechałem ją ponad 85000km. Skupię się tutaj na poważnych dolegliwościach jedynie bo to co dla mnie jest plusem dla innych może być minusem :-)
Do przebiegu 60000 km auto naprawdę idealne - PRAWIE żadnego wkładu finansowego sprawami eksploatacyjnymi, czyli paliwo, oleje, filtry itp) po przekroczeniu 60000 (czyli przez 25000 km do chwili obecnej) - skarbonka :-)
- wymiana amortyzatorów przednich wraz z odbojami,
- wymiana wahaczy,
- wymiana amortyzatorów tylnych z odbojami i sprężyny,
- wymiana wahaczy
Pomimo oryginalnych części żadne nie wytrzymają tak długo jak te stosowane w nowym aucie,
- lada moment będę wymieniał znowu przednie amortyzatory (po 25000 km jedyne 35% sprawności).
Fakt faktem mieszkam na wsi, drogi są jakie są ale jakieś granice chyba istnieją...
- szlak trafił jakiś elektroniczny moduł - samochód jechał, zgasł i już nie zapalił - jedyne 250 zł w ASO,
- dwa razy wymieniłem już tłumik końcowy i raz środkowy - jak na mój gust stosunkowo za często.
JEDYNA przypadłość która \"pokazała różki\" przed 60tyś to uszczelka pod głowicą - w zasadzie nie wytrzymuje dłużej niż 2 lata.
A tak poza tym:
- zaczęły korodować progi (od strony pasażera bardziej),
- pękł środkowy zaczep tylnego zderzaka - od tak po prostu (bardzo cienki plastik chyba nie wytrzymuje zimna),
- spalanie dotychczas (czyli do 85000 km) było naprawdę przyzwoite - max 7,5l w zimie na krótkich trasach. Tegorocznej zimy Panda przeszła samą siebie. Spalanie zaczęło osiągać poziomy znane operatorom koparek.
Co najlepsze nawet serwis Boscha nie znalazł przyczyny - wszystko gra - zwyczajnie tyle musi palić... Zobaczymy jak się ociepli :-)
NAJWAŻNIEJSZY PROBLEM!!!
Po przekroczenie ok 65000 km Panda zaczęła drżeć - jednostajne, niewielkie ale uciążliwe drżenie pochodzące jak gdyby od strony przedniego zawieszenia/silnika - czuć na kierownicy i desce rozdzielczej. Nie jest to na pewno wina opon ani felg a co do auta - 3 niezależne serwisy (ASO Fiata, Bosch i anonimowy) nie potrafiły wskazać jednoznacznej przyczyny.
GŁÓWNY PLUS!!!
W miarę tanie oryginalne części (poza ASO)
Więcej grzechów nie pamiętam :-)
- zużycie paliwa dla silnika 1.1 MPI 54KM 40kW