Ocena kierowcy - Fiat Marea Sedan

Igor, 12 lat temu
Silnik 1.9 JTD 105KM 77kW
Rok produkcji 2000
Fiat Marea Sedan 1.9 JTD 105KM 77kW 1999-2002 - Oceń swoje auto
Silnik : Jazda nie wychodzi o wiele drożej niż silnikiem o podonych osiągach na LPG, a zasięg o wiele większy (1000km na jednym tankowaniu)
Karoseria : Rdzewieje podłoga - zła jakość zabezpieczenia, element nieocynkowany.
Układ elektryczny : kostki lubią płatać figle. Czasem trzeba oczyścić połączenia
Auto godne polecenia. Silniki podobno niezniszczalne, choć osprzęt lub czasem spłatać figla. Auto zaprojektowane z polotem. Niewiele aut zaprojektowanych ok. 1996 roku może pochwalić się taką lekkością linii. Super przetłoczenia na masce i klapie bagażnika. Marka po za kręgiem zainteresowania złodziei.
Silnik pracuje naprawdę bardzo cicho i równo. Charakterystyczne klekotanie diesli zostało prawie całkowicie wyeliminowane, fajnie gwiżdże turbina. Silnik dynamiczny, ma czuć moment obrotowy, choć trzeba uczciwie przyznać, że opinię lekko psuje załamanie krzywej momentu między 2500 a 2700 RPM. Rekompensuje wszystko małym zapotrzebowaniem na paliwo. W ogóle nie bierze oleju.
Skrzynia biegów ok, lewarek pracuje precyzyjnie, biegi wchodzą pewnie - z wyjątkiem wstecznego, który często wchodzi po dopiero po ponownym wysprzęgleniu. Jednak nie mam auta od nowości i nie wiem, czy tak było od samego początku, czy to już kwestia zużycia. Przydałby się szósty bieg.
Układ jezdny jak na sedana ok. Auto prowadzi się pewnie, nie ma tendencji do \"zamiatania tyłem\". Zakręty pokonuje pewnie, nie wychyla się nadmiernie. Czasem - z powodu ciężkiego silnika - potrafi lekko wyjechać przodem z zakrętu, ale jest to jak najbardziej do opanowania. Elementy zawieszenia jak na razie nie wykazują tendencji na szybkiego zużywania się. To chyba zależy głównie od jakości zamontowanych podzespołów (wahacze, łączniki stabilizatora, tuleje, łożyska). Minus za duży promień skrętu.
Widoczność ok, Przeszkadza czasem lewy przedni słupek, ale jest tak w wielu autach i trudno to uznać za mankament - tak po prostu jest. Widoczność do tyłu - ok, choć - jak w każdym sedanie trzeba się domyślać, jak daleko masz zderzak od przeszkody.
Wszystko na swoim miejscu, największy plus za światła mijania włączane razem z zapłonem. Brak uchwytów na kubki - tzn są 2 symboliczne uchwyty w klapie schowka ale kubki stoją w nich niepewnie.
Ogrzewanie - diesel rozgrzewa się wolniej niż silnik benzynowy. Marea nie ma systemu ogrzewania elektrycznego zastosowanego w nowych dieslach. Jak się już nagrzeje silnik jest ok. Tendencja do parowania szyb podczas deszczu. Na szczęście opcja MAX DEFOG szybko rozprawia się z parą. Klima mogłaby być trochę bardzie wydajna.
Przestrzeń z przodu ok, fotele wygodnie, kierowca ma dodatkowo regulacje wysokości fotela i podparcia lędźwiowego; wygodny podłokietnik z dużym schowkiem Z tyłu mało miejsca na nogi; podłokietnik w oparciu kanapy.
Jak najbardziej ok. Co prawda silnik trochę słychać,ale to diesel. Słyszalny jest szum opływającego powietrza przy wyższych prędkościach. Ale wyciszeniu aerodynamicznemu z mojego poprzedniego espero nic nie dorówna.
Silnik przy dojazdach do pracy - prędkośc 100 - 130 km/h nigdy nie przekroczył wartości spalania 6l/100km. Średnie spalanie oscyluje wokół 5,6 - 5,8l/100km. Nie wiem ile by palił w ruchu miejskim. poprzednia właścicielka twierdziła, że 8l/100
Stosunek cena/jakość oceniam na 6.
Ma parę wkurzających drobiazgów, Największy w moim aucie to immobiliser, który czasem nie widzi kluczyka w stacyjce. Inny mankament to głośna praca wentylatora nawiewu na 4 biegu. Miałem też problem z samoczynnie włączającymi się wycieraczkami podczas deszczu. Winowajcą okazała się zaśniedziała kostka, która powodowała zwarcie.
Nie miałem poważnych usterek. Jak do tej pory wymieniłem łączniki stabilizatora oraz przepływomierz. Wszystkie powyższe usterki występowały już w momencie kupna.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 105KM 77kW [l/100km]

5,6