Ocena kierowcy - Fiat Marea Sedan

Silnik 1.8 16V 113KM 83kW
Rok produkcji 1998
Fiat Marea Sedan 1.8 16V 113KM 83kW 1996-2002 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Brak usterek mimo przebiegu, nie brał oleju i był bardzo dynamiczny.
Jak za taką cenę, za jaką można dzisiaj kupić ten samochód to jest to na pewno niezły wybór.
Silnik był największym pozytywnym zaskoczeniem. Mimo sporego przebiegu nigdy nie miałem z nim żadnych problemów, dynamika tez na świetnym poziomie. Jak na tak niszowy samochód jest naprawdę szybki.
Dźwignia zmiany biegów działa na zasadzie "wiem, że tam jest dany bieg". Nie czuć przełożeń pod ręką. Trochę jakby wsadzić kij w błoto i nim ruszać. Dla jednych to pewnie komfort, dla innych brak kontroli. Ja jednak wolę czuć, że wszystko działa, dlatego przeciętna ocena. Sprzęgło podpada pod tą grupę, więc powiem, że kilka razy pękała mi linka sprzęgła, ale okazało się, że można zakładać bez zgrzytów tylko oryginał. TYLKO 5 zamienników się nie sprawdziło/
Źle mi się prowadziło ten samochód powiem szczerze. Może dlatego, że byłem przyzwyczajony do marek i modeli z wyższej półki a tym jeździłem ponad rok zupełnie przypadkowo. Samochód dość słabo moim zdaniem trzyma się drogi i nie ma się tej pewności za kierownicą. Ogromnym plusem świetne wspomaganie.
Przeciętna widoczność z przodu. Reszta ok.
Dobrze wyprofilowany, przez co możliwa jest pewnie dość szybka jazda przy takim silniku. Szeroki.
Notorycznie parujące szyby na co nie było żadnej rady, psujący się nawiew.
Mało miejsca z tyłu, ale to normalne w samochodach z tego segmentu. Bagażnik ujdzie, ale wlot bagażnika niezbyt ciekawy.
Ani źle, ani dobrze czyli średnio.
Sporo palił, ceny części szczególnie elektronicznych niestety niezbyt tanie jak na taki samochód.
Patrząc na dzisiejsze ceny (2014 rok) za ten samochód, to nie można tego źle ocenić.
Sporo drobnych usterek jak linka sprzęgła, rozrusznik, drążek, zawieszenie itd. itd. itd... Krucha sprawa.
Samochód nigdy poważnie się nie zepsuł.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 113KM 83kW [l/100km]

10,0