: Auto jeździ 70% miasto, 30% trasa.
Plusy
Jeśli chodzi o komfort pracy, nie ma lepszego auta na dalekie trasy.
Siedzenie doskonale wyprofilowane i nie czuć zmęczenia.
Niskie spalanie, w zależności od tego jak się jeździ.
Waha się od 9 do 10,5L. Dużo schowków, szeroka kabina w której można się przespać nie będą powyginanym jak paragraf (mam 177cm wzrostu.
Minusy
Niemal od początku użytkowania pojawiały się problemy z autem
Nie wszystko pamiętam ale postaram się wypisać usterki.
Silnik:
- 3x padł wysprzęglik, dwa razy w skrzyni raz pod kierownicą.
- wymiana listwy zasilającej
- wymiana alternatora
- wymiana 5 biegu w skrzyni
- wymiana linek od biegów
- wymiana sprzęgła
- wymiana przewodów od klimy
- wymiana gałek, wahaczy
- wymiana amortyzatorów na heavy
- wymiana szyby
- wymiana windy od zapasu
- w ramach gwarancji pół auta malowane bo ruda wyszła.
- wymiana napędu, mechanizmu wycieraczek
Podsumowanie
To co mi się nie podoba i mnie szlag trafia to non stop palące się żarówki.
Raz w miesiącu muszę wymieniać a ten co wymieniał, zwłaszcza od strony zbiorniczka spryskiwaczy wie o czym mówię.O obrysówkach nie wspomnę.
Mam dość grube ręce i zawsze po wymianie żarówki cała ręka podrapana.
O uzupełnianiu samego płynu już pisano, potwierdzę. Debilem trzeba być aby takie rozwiązanie zastosować. Plastikowa listwa maskująca przy szybie jest połączona centralnie w środku, co powoduje iż woda wali na silnik.
Zaraz po zakończeniu gwarancji padł EGR właśnie przez wodę. Uszczelniłem listwę ale to nic nie dało. Szlag mnie trafia z wysprzęglikiem, są dwa i naprzemiennie padają raz na rok. Z górnym nie ma problemu bo jest przy kolumnie ale z dolny w skrzyni którą trzeba wyciągać. Koszt wymiany w ASO 2200 zł. Klimatyzacja nie wyrabia w upalne dni.
Uchwyty w przestrzeni ładunkowej są bardzo kiepsko wykonane, nie zalecam mocnego ściągania towaru pasami bo można oberwać latającym uchwytem. Wymyśliłem własny patent. Plastikowe osłony burt są bardzo cienkie, wymieniłem na drewniane z sklejki.
Kończąc temat , trzeba samemu wiele poprawiać po fabryce.
Pomimo iż pisałem niejednokrotnie do Fiat Poland w sprawie usterek, nic nie poprawiono. Choćby wspomniana lista przed szybą. W nowych modelach nadal jest zastosowana listwa łącząna centralnie w środku i nie odprowadza wody poza silnik.
Pewnie następny zakup też będzie Fiat ale nauczony doświadczeniem trzeba samemu przygotować auto do pracy.