Ocena kierowcy - Fiat Ducato III Furgon krótki

Krzych, 14 lat temu
Silnik 2.3 Multijet 120KM 88kW
Rok produkcji 2008
Okres użytkowania: 1 rok
Fiat Ducato III Furgon krótki 2.3 Multijet 120KM 88kW 2007-2014 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Cichy dynamiczny i mało pali
Bardzo fajne i ładne i pakowne autko, jedynie mogło by być mniej zawodne,2 lata gwarancji a potem zobaczymy co będzie.
Bardzo elastyczny i cichy,ciągnie od 1500 obrotów.120-konny silnik radzi sobie z autkiem na prawdę dobrze,można w miarę spokojnie wyprzedzać z ładunkiem, a na pusto śmiga jak dobra osobówka ;)
Dobrze zestopniowane wszystkie 6 biegów,jedynie pracą drążka mogłaby być lepsza, i wsteczny potrafi zazgrzytać.
Sztywny i precyzyjny w prowadzeniu, ale bardzo głośno to wszystko pracuje, jak się wpadnie w jakaś dziurę jest niemiło. Ładowność: nie mam wzmacnianej wersji u mnie jest tylko jedno pióro ale spokojnie do 1,5 tony można ładować
Ogólnie dobra,bardzo duża przednia szyba i świetne lusterka. Jedynie boczne słupki są dużo za duże przy rondach i przejściach dla pieszych trzeba na prawdę uważać.
Wszystko jest pod ręką łącznie z drążkiem zmiany biegów który jest umieszczony bardzo blisko kierownicy,super sprawa.Seryjny podłokietnik też jest bardzo przydatny zwłaszcza w długich trasach. Przydało by się tylko sterowanie radia z kierownicy.
Szybki nie parują nawet podczas silnego deszczu, klimatyzacja sprawuje się przyzwoicie,polecam klimatyzacje automatyczną.Jeśli chodzi o ogrzewanie to mogli się bardziej postarać ponieważ autko się bardzo długo nagrzewa a w na prawdę silne mrozy w środku jest chłodno.
Mam 183cm wzrostu i mieszczę się bez problemu.Nawet podróż w 3 osoby nie jest czymś strasznym bo autko jest bardzo szerokie. Mogłoby być tylko trochę więcej miejsca na nogi ale ogólnie jest dobrze.
Silnik tak jak już wspominałem jest bardzo cichy a nadwozie jest dobrze dopracowane aerodynamicznie bo nawet przy prędkościach 120-130km/h szum powietrza jest znośny,najgłośniejsze są duże lusterka.
Średnio samochód pali mi ok.9l na 100km a mam dosyć ciężką nogę.Także w porównaniu do silnika 3.0 160 km który potrafi opalić bez problemu 11l na 100km jest ok.
Za tą cenę nie ma co szukać u żadnej z konkurencji auta o takich gabarytach(191cm na pace) i z takim wyposażeniem.
Parujące lampy,problemy z drzwiami suwanymi,itp. zawsze coś się dzieje.
Poważne usterki też się zdarzają np.awaria sprzęgła co skończyło się lawetą,uszkodzenie zaworu EGR przez co zimny silnik nie wchodził na obroty,awaria rozrusznika,zacierające się i skrzypiące tuleje tylnego zawieszenia ale ten problem już zlikwidowano poprzez akcje serwisową.Ogólnie jeśli chodzi o niezawodność to Fiat musi jeszcze popracować...

On - zużycie paliwa dla silnika 2.3 Multijet 120KM 88kW [l/100km]

8,6