Użytkuję ten samochód od przebiegu 103 000 km.Myślę, że przebieg był pewny, bo na warsztacie stwierdzili że mam pierwszy rozrząd.Auto nie szarpie na żadnym biegu jesli ma conajmniej 1100 obr/min. natomiast kopa dostaje dopiero od 2000 obr/min.(turbo), więc elastycznosć ok.Kultura pracy super.Jeżdżę na oleju 5w30 i zeszłej zimy przy -33´C palił od kopy.Tego roku nie ma zimy:-)Wym.oleju co 20000 km.Dolewka 1 l miedzy wymiana.Słaby rozrusznik.Wymieniam drugi raz bendiks a odpalam auto ok 15 razy dziennie w tym raz na zimno.
Według mnie zbyt duży skok między czwórką a piątką.Muszę pogonić ponad 3000 obr/min na czwórce żeby poszedł mocno na piątce.Piatka typowy sprinter.3000 obr/min i 125 km/h a pompa odcina wtrysk przy 4000 obr/min.Natomiast technicznie nic złego sie nie dzieje.Przebieg 268000 km i skrzynia oraz sprzęgło ok.Należy pamiętać o sprawdzaniu poziomu oleju.Przy demontażu lewego mc´persona (przy wymianie łożysk skrętnych ) luzuje się półoś i ulewa sie olej ze skrzyni.Wymieniałem dwa razy łożyska skrętne na mc´personie i dolewałem dwa razy po 300 ml oleju.Poza tym biegi wchodzą idealnie.Ocena 4+
Prowadzi się super.Jak osobówkę.Stan naszych dróg jest beznadziejny i to powoduje, że elementy gumowe szybko się zużywają.Po otwarciu autostradowej obwodnicy gliwic wytrzymałość tych elementów wydłużyła się u mnie dwu krotnie ( jadąc z katowic do strzelc opolskich nie musze jechac przez toszek i pyskowice.Droga na dwie gwiazdki.)Mam wersję 14 i to powoduję, że jest duży promień skrętu, ale wspomaganie ok.
Trochę przeszkadzają szerokie słupki, ale można się przyzwyczaić.Lusterka - bajka.Zero martwego punktu.Dwu częściowe i do tego podgrzewane.Mam elektryczne więc przy cofaniu w wąskie wjazdy można szybko ustawić je tak, że widać tylne koło przy krawężniku i czy wejdzie na wysokość.Mam przeszklone boczne drzwi wiec przy wyjeżdżaniu na skrzyżowaniach pod dużym kątem nie ma problemu.
Według mnie więcej miejsca w kabinie niż w nastepnym modelu.Szkoda, że nie ma regulacji kąta położenia kierownicy.Ale jest ok.
Trochę długo zimą się grzeje.Wystarczy trochę pogonić i już jest ciepło. Przy mrozach proponuję przysłonić chłodnicę steropianem w rowkach na zderzaku.
W trókę trochę wąsko, ale środkowy ma miejsce na nogi.
Wiem, że silniki JTD są cichsze od mojego, ale tutaj nie ma tragedi a mój motor jest mniej kapryśny (mniej elektroniki). :-) Głośne są tylne drzwi.Szumi mi uszczelka lewych dzwi od 120 km/h.
Średnie spalanie od września do grudnia wyszło mi 9,25 l.Jeżdżę do 5 - 6 miast dziennie i na autostradzie nie przekraczam 130 km/h, ale w mieście lubie być pierwszy.Ladunek od 300 do 800 kg.Żadko ponad 1000 kg.Nie jeżdżę na przegłądy.Mam swojego mechanika.
Kupiłe samochód używany.Uważam, że za tą cenę nie kupiłbym nic lepszego.
Wymieniłem ogranicznik lewych drzwi, i prawy platikowy próg wewnątrz kabiny bo popękał ( ważę 110 kg) oraz zewnętrzną klamkę bocznych dzwi.Połamałem zeszłej zimy.Może ze względu na niską temperature.Jedno co mnie denerwuje to osłony silnika.Nie da się wjechać w twardy śnieg.
Miałem jedna usterkę, która nie wynikała ze zużycia części lub przebiegu, więc była nieprzewidywalna a unieruchomiła mi samochód na trasie.Na pompie wtryskowej jest zaślepka uszczelniona gumowym oringiem skręcona dwoma śrubami, które u mnie z niewiadomych powodów się powoli wykręcały.Efekt ? Podczas jazdy strumieniem wyciekało mi paliwo na zewnatrz i zalało całe podwozi łącznie z wydechem.Wróciłem na linie.Aby to uszczelnić musieli mi zdemontować zderzak,przedni pas, chłodnicę, intercoler, no i pompę wtryskową.
- zużycie paliwa dla silnika 2.8 TD 122KM 90kW