Ocena kierowcy - Fiat Doblo II

Silnik 1.3 D 85KM 63kW
Rok produkcji 2007
Fiat Doblo II 1.3 D 85KM 63kW 2006-2010 - Oceń swoje auto
Karoseria : OLBRZYMIA PRZESTRZEŃ I OSZCZĘDNA EKSPLOATACJA
Układ hamulcowy : Wymiana tercz hamulcowych za każdym razem razem z klockami - wada fabryczna nie uznawana.
Silnik : Słabe sprzęgło!!! atwo przypalić nawet cofając na płaskim z przyczepą.
Zawieszenie : Niski komfort, trzęsie, lecą szybko części, jak wcześniej pisałem.
Pisałem o wrażeniach po zakupie tego samochodu na tym forum w 2007, jest moja opinia, jako jedna z pierwszych, teraz macie obraz, jak wyszło w praktyce. Jestem zadowolony, że nie kupiłem zamiast Doblo Berlingo. Partnera, czy nie daj Boże VW Caddy za 50% większą kasę, dalej twierdzę i nie zmienię zdania, że VolksWagen wycenia swoje logo na 30000 zł brutto, każąc klientom szyby otwierać korbą i wietrzyć kabinę przez szybę.;)
Wymiana rozrządu - koszt ok 1200zł po przebiegu 78000, po tym fakcie przestał się tłuc po rozruchu, wymiana świec żarowych coś koło 300zł- 50000 tysięcy przebiegu, wymiana listwy zasilającej to raczej wada fabryczna, przetarła ją obudowa filtra też coś koło 300zł, poza tym brak innych usterek, kultura pracy dobra. 85KM dla faceta w średnim wieku na co dzień starcza, V-max 175km/h. Olej przepracowuje się po ok 15000km, więc wymiany częściej niż przewiduje producent.
Linki od wodzików padły na gwarancji, lewarek został w ręce - wymiana, poza tym brak usterek, dobrze wszystko wchodzi, jestem zadowolony.
Wymiana odbojników tylne zawieszenie, pokruszyły się ze starości - 30000km, jeden z wahaczy po 50000 tysiącach, aktualnie słychać jedno z łożysk tył.
Jak wcześniej pisałem, wersja oszklona to niemalże akwarium - zasłużone 5pkt, na plus dodatkowo duuuuże lusterka.
Po czterech latach używania jedynie obudowa lewarka od skrzyni wkurza i przeszkadza, reszta spox. Patrz mój poprzedni opis po kupnie.
W minutę od włączenia szyby są odparowane, po 5-7 minutach odmarznięte, w nogi zimno, góra OK.
Najwięcej miejsca w swojej klasie - zasłużona piątka.
Jeśli masz świadomość, że to nie Rolls-Royce, będziesz zadowolony.
Jak na te gabaryty jest bardzo dobrze przy rozsądnej jeździe, w okolicach 70km/h na czwórce i 90-100km/h na piątce bardzo małe spalanie w okolicach 5,0l/100km, powyżej 100km/h z racji oporów powietrza gwałtownie rośnie.
Zasłużona piątka - najtańsze części i serwis w swojej klasie, mało istotnych usterek, najlepsza relacja jakość do ceny, wygodny na trasie, mało pali, trochę głośny na dziurach, ale to nie Van tylko mikro-dostawczak raczej. Mimo wszystko polecam. Ale z racji tego, że jeżdżę rozsądnie, to samochód nie nadający się do szaleństw tu odsyłam do Subaru Imprezy.
Marna jakość plastików w kabinie - trzeba uważać, często padają wyłączniki od sterowania szybami, ale pasują od c-cienkiego kostki
Poza rozrządem, który nie dożył okresowej wymiany brak usterek. Wkurza bicie tarcz hamulcowych, które jestem zmuszony wymieniać razem z klockami - wada fabryczna tego modelu, której nie uznaje producent!!! Problem dotyczy wszystkich Fiatów Doblo drugiej generacji - opinię buduję na swoich dwóch egzemplarzach i dodatkowo jeszcze trzech, które mają znajomi. Fix It Again Tomorrow (FIAT) Na koniec dodam

On - zużycie paliwa dla silnika 1.3 D 85KM 63kW [l/100km]

6,3