Ocena kierowcy - Fiat Doblo II

ja_nusz@epf.pl, 19 lat temu
Silnik 1.3 D 75KM 55kW
Rok produkcji 2006
Fiat Doblo II 1.3 D 75KM 55kW 2006-2010 - Oceń swoje auto
Biorąc pod uwagę wyposażenie (klima ., ABS z EBD centralny zam., wspomaganie kier.,itp. oraz silnik, i ogólne cechy tego samochodu to uwzględniając cenę dostawczych aut tej wielkości ten najbardziej mi odpowiada.
Silnik lubi obroty ponad 2000/min, elastyczność dobra zważywszy że jest to JTD 1.3 Przy próbie wyprzedzania na 5 biegu byłem mile zaskoczony.
Przekładnia działa dobrze, chociaż nie powala na kolana, czasami by można było wsunąć blokadę skrzyni, należy wsteczny bieg włączyć używając do tego większej siły.
Samochód ten jest zarejestrowany jako ciężarowy, (podwyższona ładowność) dlatego układ jezdny jest zestawiony dosyć sztywno, przy pokonywaniu szybko ostych zakrętów tył ma tendencję wypadanie z zakretu (podsterowność)
Widoczność jest świetna, czuje się w tym samochodzie jak w autobusie, zarówno w przód jak i na boki nie mam żadnych zastrzeżeń, co do widoczności w tył to przy załadowaniu towaru po sufit ze zrozumiałych powodów brak widoczności, ale wielkie lusterka boczne które można ustawić tak że likwiduje się „martwy punkt” pozwalają na kontrole tego co dzieje się za samochodem
Ergonomia jest na dobrym poziomie, wszystko jest rozplanowane „ z głowa” choć bez rewelacji
Klimatyzacja już została sprawdzona w majowy upalny weekend, sprawnie w ciągu kilku minut schłodziła temperaturę wewnątrz . Ogrzewanie też nie zawiodło. Ogólnie dobrze ale recyrkulacja powietrza bez rewelacji
Mało który samochód (tej wielkości i klasy) może konkurować z wielkością przestrzeni wewnątrz, mam 185 cm i waga ponad 100 kg, a mimo to mam więcej miejsca niż potrzebuję. Z tyłu również nie zabraknie ani na nogi ani na głowę nawet dla wyższych pasażerów.
Odgłos zimnego silnika nie jest ani za głośny ani nie przyjemny, (JTD 1.3 multijet) ciepły silnik wydaje odgłos jak benzynowy !! Tylko przy raptownym przyciśnięciu pedału gazu przypomina o tym że to diesel. Przy prędkości ponad 120 km słychać lekki gwizd ( nie wiem co to) ale ponieważ słucham wtedy CD :) nie przeszkadza mi to : )
Silnik jak dla mnie to jest ekonomiczny, przy prędkości ok. 90-100 km/h zużycie w granicach: 4.7-5.0 po mieście przy dynamicznej jeździe 6.6-7.0
Jakość jest trudna do oceny, trzeba by było pojeździć kilkoma dostawczymi by możliwe było porównanie, ale patrz rubryka wyżej
Bardzo niedbale wykonane elementy gumowe, plastiki jak z autka zabawkowego, (widoczna sprężyna pochylenia fotela! Okna siedzeń tylnych są przesuwne (tak jak w starych nyskach) a jakość tego rozwiązania jest na poziomie chyba gorszym niż bardzo źle (u mnie z jednej strony listwa ochronna przy szybkiej jeździe przesuwa się i przez szparę słychać szum wiatru.) Po otwarciu okna, próba zamknięcia to „chybił trafił” szyba ta trafia na ogumienie a nie w rowek, co zmusza zamykającego do kilkukrotnego otwierania i zamykania aż się uda zamknąć !!
Brak, ze wzglądu na mały przebieg. Podoba mi się jedynie to że wymiana oleju dla tego silnika jest przewidziana co 30 tyś. km

On - zużycie paliwa dla silnika 1.3 D 75KM 55kW [l/100km]

5,7