: Można zakończyć na światłach nie jednego sebixa z BMW :)
: Parujące szyby
Ogólnie autko fajne. Kupiłem kromcię za niecałe 11tyś z full opcja wyposażenia i jak za tą cenę ciężko o lepsze rodzinne auto.
Silnik choć dość głośny pracuje ładnie, w zimę czasem nie równo ale to dieselek ;)
Demonem przyspieszenia to on nie jest bo to to duże rodzinne kombi ważące 1600kg ale na autostradzie podczas wyprzedzania przyznaje czasem się zagapię i przypadkiem przekroczę 180kmh ;)
Na prostych drogach sprawuje się idealnie. Schody zaczęły się gdy do auta wsiadło 5os i jechaliśmy w góry. Skrzynia czasem się gubiła na krętych górskich drogach, zrzucała sobie bieg niżej podjeżdżając pod górę, a zjeżdżając z niej po dłuższym czasie wbijała bieg do góry. W efekcie zjeżdżaliśmy z górki mając 3,5 tyś obrotów.
Autko jest miękkie i wygodne ale przy większej prędkości podczas skręcania odczucia jak przy płynięciu statkiem. Efekt ten występuje na felgach 18" a na 16" jest troszkę lepiej
Mój egzemplarz ma już 14lat i ani grama rdzy! Dosłownie.
Siedzi się wysoko, duże szyby przód tył jak i boki, a do tego w mojej opcji dach panoramiczny który robi robotę.
Drobnostki takie jak brak uchwytu na kubek z przodu, często nie mam gdzie odłożyć telefon więc rzucam go na fotel, dostęp do dźwigni hamulca ręcznego jest ograniczony przez schowek.
Na plus wielofunkcyjna kierownica czy nawigacja z wieloma funkcjami.
Bardzo szybko łapie temperaturę i momentalnie w aucie jest piekarnik. Chłodzenie podobnie.
Problemem są parujące szyby z którymi nie mogę sobie poradzić w zimę czy chłodniejsze deszczowe dni. Odgrzybianie i nowy filtr kabinowy nie pomogły ale póki co jest spokój bo ciepło ;)
Miejsca jest dużo. Bardzo dużo
Auto jest słabo wyciszone. Przy jeździe 100kmh można kogoś nie usłyszeć a powyżej 140kmh trzeba się już wydzierać.
Części nie należą do najtańszych ale i nie są najdroższe bo to wkoncu Fiat.
Części eksploatacyjne cenowo wychodzą średnio problem pojawi się gdy w silniku zacznie się coś dziać np. wtryski których jest 5 a koszt wymiany wszystkich może sięgnąć nawet 5tyś zł.
Zaskoczeniem jest spalanie które jest bardzo niskie. Zależnie od opon: na 205/55/16 spalanie w trasie wynosiło ok 6l a przy dociśnięciu ciężko wycisnąć 10L
Na oponach 225/45/18 wynik jest średnio 1l/100km wyższy od 16"
Za te pieniądze ciężko o lepiej wyposażone rodzinne auto z taką mocą pod maską.
Były problemy podczas wymiany filtra paliwa na tańszy zamiennik. Silnik potrafił gasnąć i wpadać w tryb serwisowy. Rozwiązaniem było kupno oryginalnego filtra.
Na szczęście jeszcze nie było
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 20v Multijet 200KM 147kW