Bardzo udane auto, zaprzeczające dotychczasowej jakości Fiata. Duży bardzo wygodny samochód - a wiem co pisze bo poprzednim autem była 406 gdyz lubie auta komfortowe, super dla rodziny . Warte takich pieniędzy, nietuzinkowe , bardzo bogato wyposażone.
Silnik bdb, elastyczny i dynamiczny (moj po chipie bo jednak troszkę mi mocy brakowało, gdyz poprzednie auto miało 136 km wiec te 120 troszkę malo było, teraz blisko 150 KM i ten moment obrotowy i turbina robia swoje . Super przyspiesza a drugi bieg to najlepszy.
peugeot nie był rewelacyjny w tym temacie i z croma jest podobnie , biegi niby precyzyjnie wchodzą ale z oporem i jednak lekkim oporem, do toyotki troszkę mu brakuje
na oponach 215/55/16 na drodze jak przyklejone, pewnie sie trzyma drogi, przy duzych prędkościach troszkę sie odchyla ale to nie sportowe auto a bardziej rodzinny vanik. Zawieszenie komfortowe, jak dopilnowane nic nie stuka , nie puka.
Duży rozstaw osi wiec i podróżowanie wygodne, pozycja za kierownica nieco wyższa wiec wygodna, miejsca duzo szczególnie z tyłu, tylny tunel prawie niewidoczny , siedzi sie wyżej niz w sedanie przez co jest znacznie więcej miejsca na nogi. Duże długie auto wiec do tyłu nie ma rewelacji ale kwestia wyczucia samochodu a maluch to to nie jest.
ogólnie dobrze ale schowki w drzwiach niepraktyczne, jedynie ten środkowy klimatyzowany. Fajna sprawa jest podójna podłoga bagaznika
jak to diesel długo sie nagrzewa ale jak złapie temp. jest ok. klima działa sprawnie, automatyczna strefowa z nawiewem na tył wiec czego chciec wiecej
ja korzystam w 5 osób i nie narzekam, kupując to auto szukałem kompromisu pomiedzy Vanem i kombi oraz codziennym użytkowaniem. Galaxy czy Sharan były dla mnie zbyt duże ponieważ autem tym jeżdżę na codzień do pracy i jestem jedynym kierowcą, utrzymywanie 2 aut bez sensu, wiec musiałem wybrać cos rozsądnego dla 5 osobowej rodziny. Brałem pod uwagę tez scenica II ale jakość materiałów porażająca.
pomimo tego ze to diesel wyciszenie rewelacyjne , słychać go jedynie jak jest zimny i jak przyspiesza sie gwałtownie. natomiast na drodze jest cichszy od benzyny która jeździłem do tej pory, a była to 2 litrowa benzynka w 406 wiec i wyciszona odpowiednio.
części jak do fiata i opla vectry c, bo to bliźniaki
za śmieszne pieniądze można mieć super komfortowe, wypasione i nietuzinkowe auto
póki co nie chwale, jeżdżę ponad rok i jest dobrze, po zakupie musiałem go doprowadzić do właściwego stanu ( tuleje na wahaczu - tył, końcówki drążków kierowniczych i drążki oraz termostat) i standard oleje filtry i rozrząd który kosztuje kompletny 450 zł!. Jedynie żarówki to juz 3 wymieniłem.
brak takowych
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 8v Multijet 120KM 88kW