Ocena kierowcy - Fiat Croma II

Silnik 1.9 16v Multijet 150KM 110kW
Rok produkcji 2005
Okres użytkowania: 1 rok
Fiat Croma II 1.9 16v Multijet 150KM 110kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Naprawdę ma kopa. Samochód swoje waży, ale te 150 KM przy silniku 1,9 robi wrażenie.
Rewelacyjny. Kocham spojrzenia kierowców BMW i VW, którzy na autostradzie cisną do dechy swoje samochodziki, a i tak muszą podziwiać kształt tylnych światełek mojej Cromy.
150 KM pomimo masy pojazdu daje rewelacyjnego kopa. Do 100 km/h zajmuje ciut ponad 9 sekund. Trzeba patrzeć na prędkościomierz, gdyż prędkości w tym samochodzie nie odczuwa się. W ciągu roku pokonałem nim 5 razy trasę po 1.100 km z północy na południe Polski, jadąc przez Niemcy. W Niemczech pozwoliłem sobie na test prędkości: 205 km/h na prostej. Niestety żona nie pozwoliła na dłuższy test.
Biegi wskakują dobrze, niemniej coś w tych zmianach biegu jest, że dam tylko 4, a nie 5.
Autko prowadzi się rewelacyjnie. Teraz w zimie zrozumiałem, na czym działa ESP. Pięknie trzyba się drogi, pięknie trzyma na zakrętach.
Przednia szyba ogromna. Cofając do tyłu można ustawić lusterka tak, że pięknie widać przestrzeń do parkowania. Wciskając jeden przycisk lusterka powracają do poprzedniego ułożenia. Dokupiłem jednak czujniki parkowania - szczególnie do parkowania przy hipermarketach.
Klimatyzacja automatyczna - działa bardzo dobrze. W zimie szybko osiąga poządaną temperaturę, w lecie pięknie chłodzi. Niestety parują mi szyby i często muszę włączać nawiewy.
Mam 182 cm. Przestrzeń z dla kierowcy rewelka. Dla pasażera z przodu rewelka. Z tyłu dla 2 pasażerów luksus, dla 3 bardzo dobrze.
Dobrze, ale na kostce brukowej lubi z tyłu coś postukać. Byłem w serwisie, wszystko jest sprawne.
Zależy od nacisku stopy na pedał gazu. W trasie na odcinku 1.000 km ze średnią prędkością z trasy 117 km (jechałem przez zakorkowaną czwórkę na trasie Kraków - Rzeszów i autostradą A4 oraz autostradami w Niemczech, prędkości od 30 km/h do testowanej 205 km/h. Na autostradzie starałem się trzymać 150 km/h (oczywiście w Polsce 130 km/h zgodnie z przepisami ;-). Wyszło mi 7,2 litra. Jeżdząc w trasę po Polsce z prędkościami do 130 km/h spala około 6,5 litra. W mieście gorzej, bo 9-10 litrów, ale i średnia prędkość to około 27km/h.
Kupiłem samochód 5-letni, bo na nową Cromę mnie nie stać. Zapłaciłem w Niemczech 8.000 euro + opłaty. Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu. Naprawdę rewelka. Mam wersję EMOTION. Gdybym chciał takie wyposażenie przy innych chodliwych markach, na pewno nie mógłbym sobie pozwolić.
Czasami klimatyzacja poskrzypi. Poza tym nie mam się do czego przyczepić. Drogie wycieraczki (koplet przód + tył 270 PLN).
Przejechałem nim około 25.000 km i naprawdę jestem bardzo zadowolony. Odpukać, ale nie było żadnych poważnych usterek (drobnych też).
Dziennik kosztów dla Fiat Croma II 1.9 16v Multijet 150KM 110kW
7,6