Elastyczny. Bardzo sprawny i oszczędny diesel 1,9 milijet. A przy tym 150KM, przy stosunkowo dużej masie auta spisuje się na medal.
6-biegowa skrzynia sprawdza się bezbłędnie przy takim silniku
Nie polecam na polskich drogach opon 225 na 18\' felgach - daje się to we znaki przy jeździe w koleinach, w deszczu. Przy oponach 210 jest już OK. Na dobrych drogach bardzo dobre prowadzenie. Przy silnym bocznym wietrze zachowuje się idealnie.
Kwestia przyzwyczajenia do przełączników przy kierownicy - są krótko mówiąc nieergonomiczne. Reszta OK. Najlepsza jest możliwość komunikacji głosowej z systemem Connect Nav+. Bez odrywania wzroku od widoku drogi przed samochodem można wybrać rozmowę telefoniczną do szwagra, i porozmawiać przez system głośnomówiacy. Niestety trzeba poznać kilka słów w jednym z 6 języków. Nie ma tu polskiego.
Klima dwustrefowa działa bardzo dobrze.
Dużo miejsca z przodu i z tyłu. Lubię prowdzić auto siedząc wysoko. Tu jast taka możliwość, a mnie to pasuje.
Nawet przy dużych prędkościach, jazda na 6tym biegu znacznie wycisza pracę silnika. Przy 160km/h na 6tce jest tak samo cicho jak przy 90 na 4 biegu.
Jedno tankowanie średnio co 800-900 km. Na trasie 6,2, po mieście 7,2.
Auto zakupiłem z wyprzedaży rocznika 2008. Ale nie w Polsce. Polskie salony są jeszcze w epoce kamienia łupanego z takimi promocjami. Moja Croma ma wyposażenie tzw full wypas dla Niemców, a zakupiona zakupiona została w cenie modelu przecietnie wyposażonego dla salonów w Polsce.
Auto ma pół roku. Na razie bez zarzutu.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 16v Multijet 150KM 110kW