Naprawde fajny samochod tylko ze diesel.Pierwszy w moim zyciu i chyba jak narazie ostetni,wole dzwiek i charakterystyke benzynowca,co nie zmienia faktu ze co do cromy jako auta zastrzezen nie mam,pomimo tego ze obawialem sie jej jak diabli:)
Elastycznosc naprawde bombowa,tak wiec na trasie sprawuje sie znakomicie ale w miescie troche za głosny,ale jak na diesla z tego okresu i tak bez zastrzezen.PS:Zima odpala od pierwszego i to nawet wtedy kiedy niejedna benzyna sie poddaje.
Pracuje bez problemow i typowych dla fiata oporow,ale jak dla mnie 1 i 2 bieg troche za krotkie(mam wrazenie ze moge dęby wyrywac,ale podczas jazdy w miescie troche za bardzo trzeba sie namachac)
Jak nareazie wymienilem tylko jeden sworzen(cena bardzo przystepna) a z zachowania na drodze jestem naprawde bardzo zadowolony - zachowuje sie jak konstrukcja o wiele młodsza i nie wydaje zadnych nieprzyjemnych dzwiekow.
Byłoby super gdyby nie tylne słupki,ale to juz typowa wada hatchbackow.
Przyzady i przyciski rozplanowane zgodnie z logika,moze poza wlacznikiem awaryjnych i typowym dla fiata systemem rozkladania siedzen(500 obrotow,3 godziny krecenia i juz prawie oparcie mamy rozłozone w 50% :)
Zimą chłodek a latem po chwili naprawde cieplutko,a automatyczne utrzymywanie zaprogramowanej temperatury dziala az milo.
Nie ma chyba innego samochodu z tego rocznika za taka cene i z wiekszym wnetrzem.Bagaznik jak piwnica,łatwo mozna go powiekszyc do objetosci 2 piwnic a do tego bardzo duzy komfort podrozy i prowadzenia.W tej konkurencji uwazam ze auto jest nie do pobicia(oczywiscie w swojej kategorii cenowej i wiekowej)
Na trasie zupełnie cicho (zupelnie nie czuc,ani nie slychac predkosci)a w miescie ciagle pamietam ze mam diesla,dlatego jesli ktos duz jezdzi po miescie,warto zainwestowac w dobre radio:)
W miescie zjada od 8 do 9 a na trasie Łódż Zakopane Łódź z 4 osobami i kupa bagazu przy predkosci 130-140 ponizej 7,czyli jak na pojemnosc 2.5 i 118 koni,chyba niezle.Czesci przewaznie dostepne i w dosc atrakcyjnych cenach(sporo czesci od silnika pasuje od ducato!!).Gorzej z pierdolami ale od tego zawsze sa szroty i allegro.
Watpie czy jest cos co jest ja w stanie pokonac w tej kategorii,pod warunkiem ze znajdzie sie zadbany egzemplarz.
MAM go od 6 miesiecy i jest naprawde zadbany ale jak do tej pory nawet zarowka mi sie nie przepalila tak wiec złego słowa powiedziec nie moge.
Jeden sworzen i klocki hamulcowe,to jak na 6 m-cy eksploatacji chyba niezle.(przejechalem prawie 20.000km)
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 TD 115KM 85kW