: no coz - wiadomo jak to jest - drogi MAde by Polen :)
Polecam !!
Silnik ogolnie mowiac jest dosc elastyczny i ma ladna kulkture pracy . Jednak jego wada jest zuzywajacy sie wariator , przez co zachowuje sie on ( dzwiekowo ) jak diesel .
Jest precyzyjna - jednak u mnie przy 167 tys cosik dzieje sie ze sprzeglem , dlatego nie jestem az tak bardzo obiektywnie ocenic jej , gdyz pewnie po wymianie sprzegla bedzie rewelka ;)
Bardzo dobrze . Jest dosknonale wywazony - dzieki czemu jazda nawet po ostrych zakretach nie jest az tak trudna ;)
Powiem tak - z przodu widocznosc jest na wysokim poziomie - z boku i z tylu juz srednio . Najgorzej jest cofajac na lusterka... - ja w ten sposob rozbilem tylna dokladke i zderzak !!
No ale przeciez nikt nie kupuje tego auta , by cofac nim na milimetry w male szparki parkingowe lub by widziec wszystko , co sie dzieje w kolo :)
I tutaj musze bardzo pochwalic FC za caloksztalt . Wszystko jest na swoim miejscu - czytelne - ogolno dostepne i bardzo latwo sie to obsluguje ;) . jedyna rzecza , ktora moze odrobine denerwowac to ikonki powiadamiajace np. o zapaleniu reflektorow przeciwmgielnych , podgrzewaniu tylnej szyby itp. Ale to maly szczegol w stosunku do calosci :)
Szybko sie grzeje - takze zima no problem :)
latem - klima daje rade - wczesniej mialem Audi z klimatronikiem - i musze powiedziec , ze mniejsza ilosc miejsca ma wielkie znaczenie - tzn w FC szybciej robi sie chlodno :)
Jezdze sam lub z os. towarzyszaca , takze jak dla mnie miejsca jest wystarczajaco :) . Z tylu - no coz... nie jest to auto rodzinne , ani 4-drzwiowy sedan - takze opinie , ze to , czy , ze tamto nie sa tutaj w ogole uzasadnione ;)
No tak... mam zalozony wydech , ktory slychac na powaznie juz od 3,0 tys obrotow ( a gdzie 7 !! ) . Nie wiem jak w seryjce - ale u mnie jest ok ... . Sprawia mi przyjemnosc jego dzwiek - czasem zdarza sie , ze wylaczam radio , by moc delektowac sie jego odglosem :)
Spalanie podane jest na gazie - na benzynie - nie sprawdzalem :)
Zatem tak - cena gazu w mojej okolicy (2,2zl )
Srednio spala mi ok 10,8 L /100
zatem 23,60zl /100 :)
do tego trzeba doliczyc ok 1,5 L/100 benzyny na odpalenia . W sumie to auto bardzo ekonomiczne .
Ja za swojego dalem 11300 zl - Rok 2000 , silnik 1,8 16v + gaz sekwencyjny przebieg przy kupnie ok 165000 . Jest caly ospojlerowany - wszystko w wersji LIMIted , sam fiat rowniez limitowany - Pininfarina . Kolor blekitny metalic , skora pikowana w romby , kubelki , kolor szary - czarny ,klima , 4 poduszki , felgi 17\' nio i zostala mi rejestracja :) - D7 Huber :)
do wymiany wiedzialem , ze jest sprzeglo i synchronizator 3 biegu , ktory zuzyl sie pewnie przez wytarte tarcze :p
Zepsulo mi sie tak ( mowie o usterkach normalnych - a nie czesciach eksplatacyjnych )
nawiew
wysprzeglik
cewka ( 1.szt)
wariator ( odzywa sie )
o wariatorze slyszalem , ze jest to domena 1,8 16 v i powinno sie go robic przy wymianie rozrzadu - poprzedni wlasciciel chyba tego nie wiedzial - lub byc moze przerazilo go , ze musi wydac 400 zl wiecej :) , jednak ta \"wada\'\' nie przeszkadza w normalnym uzytkowaniu - jedynie zmienia chod silnika
cewka - nie wiem dlaczego sie zepsula - byc moze dostala sie do niej wilgoc . koszt uzywanej HITACHI - 30 zl plus 25 wysylka kurierem .
nawiew zostal naprawiony praktycznie bez zadnych kosztow ze wzgledu na to , ze wymieniono bezpiecznik i kawalek instalacji - ktora sie delikatnie nadpalila ( w srodku )
wysprzeglik - wygladalo na powazna usterke - az sie przerazilem - jednak po dokladnych ogledzinach wyszlo na jaw , ze :
pedal sprzegla ma pod soba hydraulike , ktora mocowana jest na gumce( do pedala ) - i wlasnie ta gumka ( od nowosci do 166,500 km ) sparciala i wyrwalo zabezpieczenie razem z nia
Tutaj rewelacja - nic , co mogloby mnie zaskoczyc ( odpukuje !! )
tylko czesci eksplatacyjna :) , takie jak :
swiece ( bez kabli , gdyz sa tu cewki bezposrednie - pojedyczne )
zawieszenie( mam na 17\'\' i oponach 215/40 Front , 214/45 Back - i to niestety odrobine meczy zawieszenie - do tego zolte sprezyny nio i coz... , ale i tak zmienie na czerwone :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 131KM 96kW