Cztery z duuuużym plusem. Należy oczywiście pamiętać, że to samochod z jednej z niższych klas, więc większość młodych ludzi może go od razu za to skreślić. Sam jednak jestem młodym człowiekiem i nie widze w moim Cinquecento niczego, co mogłoby go zdyskwalifikować. Wolę troche słabsze i ubogo wyposażone CC niż jakiegoś gruchota sprowadzonego z Zachodu, tylko po to, żeby w remonty wpakować drugie tyle ile kosztował. Owszem - samochód to skarbonka, nawet CC wymaga nakładów finansowych, ale w porównaniu "Cena/Jakość" jakiegos niemieckiego druchota i CC wypada całkowicie dla Fiata. Nie oszukujmy się - nie sprowadzimy z Zachodu dobrego samochodu za 4-5 tys. złotych. A za takie pieniądze nasze CC może nam dłuuugo i bezawaryjnie służyć. Dla tych, którzy od samochodu wymagają małych kosztów eksploatacji i bezawaryjności polecam CC.
Gdy jest zimny potrafi być bardzo głośny i nieprzyjemny dla ucha. Po rozgrzaniu jednak okazuje się być całkiem w porządku. Ochoczo wkręca się na obroty i jak dla mnie całkowicie wystarcza do napędzania "budy" CC.
Główny zarzut co do skrzyni w moim silniku to głośność jej pracy. Trzeci bieg trochę za krótki jak na miasto (trzeba czasem dużo operować skrzynią). Poza tym duża przepaść między drugim a pierwszym biegiem przy redukcji biegów.
Pięknie trzyma się drogi. Przy zachowaniu rozsądku w jeździe po polskich drogach służy naprawdę bardzo dobrze.
Brak jakichkolwiek zastrzeżeń ! Pole widzenia kierowcy naprawdę bardzo dobre.
Nie zasługuje na "piątkę", ale jak na samochód tej klasy jest dobrze z dużym plusem.
Wyśmienicie, przez całą zimę nie zmarzłem w nim ani razu (nawet gdy na zewnątrz było -15 stopni).
Biorąc pod uwagę gabaryty pojazdu, trzeba przyznać, że jest zaprojektowany świetnie. Miejsce dla kierowcy i pasażera z przodu - bardzo wygodne i przestronne. Miejsca z tyłu - trochę mniej przestronnie ale nie narzekają ! :)
Na trójkę. Zimny silnik pracuje nieprzyjemnie, co niestety słychać we wnętrzu samochodu. Również odizolowanie samochodu od "świata zewnętrznego" może czasem pozostawić trochę do życzenia. Przy większych prędkościach (rzędu 100 - 120 kmh) słychać dość głośno "świst" powietrza. Wiadomo jednak, że to nie samochód na takie prędkości :)
W zimie potrafi połknąć powyżej 7 litrów. Wynik niezadowalający jak na taki silnik.
Doskonałe stosunek jakości do ceny. Jeśli będziemy go szanować to odwdzięczy nam się nie sprawiając żadnych kłopotów.
Brak drobnych defektów.
Przy dobrym i należytym traktowaniu samochodu (zachowaniu czasu wymian podzespołów itp.) samochodzik praktycznie nie powinien sprawić większych problemów.
- zużycie paliwa dla silnika 0.9 i.e. S 39KM 29kW