Ocena kierowcy - Fiat Cinquecento

S.A., 20 lat temu
Silnik 0.9 i.e. S 39KM 29kW
Rok produkcji 1995
Fiat Cinquecento 0.9 i.e. S 39KM 29kW 1991-1998 - Oceń swoje auto
egzemplarze z silnikami 0.7 (roczniki do 95 - bez pseudodopalacza katalitycznego i pseudogaźnikowtrysku) 0.9 a zwłaszcza 1.1 mogą służyć dłuuugo jako bardzo fajne autka miejskie, (w trasę również - bez jakiegokolwiek porównania z 126)
na miasto wystarcza z zapasem, na trasę niestety kiepska charakterystyka momentu, popychacze hydrauliczne (niestety, w explorerze też klapią), zadziwiająco trwały (może wyjątek?). Jezeli kupować, to zdecydowanie 1.1, bardzo dobrze zapala zimą (125 ccm na cylinder i wtrysk robi swoje)
nieprecyzyjna, trochę za wolna synchronizacja (3 i 4 bieg) ale przy typowej eksploatacji wystarczająca
niska trwałość, miękki tył, ale na polskie drogi trudno znaleźć coś dobrego (za takie i większe pieniądze)
dla mnie bomba
poza małymi mankamentami ok (jeżeli ktoś ma kłopoty z kręgosłupem to uwaga na przednie fotele w starszych modelach, nie są zbytnio fizjologiczne), po złożeniu tylnej kanapy wiele większych samochodów nie ma tak ergonomicznej przestrzeni ładunkowej
na tak małą objętość conajmniej dobrze, przydałby się zamknięty obieg wentylacji(to już w seicento i to za dopłatą)
w porównaniu w Tico, Matizem i Fabią(z całą odpowiedzialnością z Fabią) daje najwięcej komfortu z przodu, z tyłu bez komentarza
najcichszy, zwłaszcza z tym silnikiem ( o 0.7 nie wspomnę) to on nie jest, z biegiem eksploatacji hałas wzrasta nie tylko od silnika i uszczelek, marne są masy bitumiczne w drzwiach (po trzech latach skruszały) i wygłuszenie pod tapicerką, jak ktoś ma czas, to warto "pobawić" się z tym
do ~160 tys. km przebiegu nie najgorzej (trasa 5.6 miasto 6.2, o dziwo zimą w największe mrozy nie przekroczył nigdy 7.0), lecz konkurencja jest tu lepsza, obecnie miasto 6.8 trasa 5.8 (do wymiany zawór wylotowy i dwa popychacze hydrauliczne)
dobry wybór, może się ktoś nie zgodzić ale mnie nie przekona
właśnie te drobiazgi, zwłaszcza kiepskie gumy i uszczelnienia, kiepskie elementy zawieszenia
rocznik 95, przebieg 240 tys. km, za takie pieniądze jestem więcej niż zadowolony, zwłaszcza że przez ostatnie 4 lata był "katowany" przeze mnie i moją żonę jako samochód do wszystkiego, głównie po mieście, przyznaję że zaniedbałem go a on mnie nie (mea culpa, mea maxima culpa)
Fiat Cinquecento