Ocena kierowcy - Fiat Cinquecento

jacek, 19 lat temu
Silnik 0.7 i 31KM 23kW
Rok produkcji 1996
Fiat Cinquecento 0.7 i 31KM 23kW 1994-1998 - Oceń swoje auto
generalnie nie jest to zły samochód, ale widać, że brakuje mu dopracowania.
elastyczność koszmarna, ale coż wymagać od 31 koników. kultura pracy zadowalająca.
z wyjątkiem kilku drobnych awarii trzyma się dzielnie!
co 10000 do wymiany silentbloki tylnego zawieszenia, ale to przez nasze kochane drogi. Generalnie jednak całkiem nieźle. dość pewny w prowadzeniu. Na pochwałę zasługuje układ kierowniczy, którego lekkość działania mnie zaskoczyła. W porównaniu z Matizem doskonały!
doskonala.
wszystko jest tam gdzie się można spodziewać.
nagrzewa się długo, ale to wina małego silnika. jak się już rozgrzeje jest ok.
z przody świetnie, natomiast z tyłu trochę gorzej. malutki bagażnik.
tylko przeciętne. włosi mogli się lepiej postarać.
jak dla mnie bardzo dobra!
cóż za takie pieniądze trudno oczekiwać zbyt wiele. dobrze, że choć części tanie.
co jakiś czas zdarzają się drobne awarie. na szczęście ceny części są na niezbyt wysokim pozomie. jak każdy samochód z większym przebiegiem wymaga opieki. poza tym to fiat a nie toyota. ale póki co nie jest źle.
jedna poważna usterka dotyczyła rozrządu. uszkodzeniu uległ wałek i popychacze. naprawa kosztowała 1200 zł. dokonano jej w ASO. nie cieszyłem się zbyt długo. Po 500 km znowu to samo. narawa w ramach gwarancji. po 100 km znou zjechane krzywki na wałku i rozklepane popychacze. znowu naprawa w ramach gwarancji. teraz odpukać chodzi dobrze. dodam, że stosowano fiatowskie części ( mechanik rozpakowywał pudełka w mojej obecności). panowie w serwisie pocieszyli mnie, że i tak dużo przejechałem, ponieważ był przypadek, że po 16 km wałek uległ awarii!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 0.7 i 31KM 23kW [l/100km]

5,6