Układ hamulcowy
: Blokujące się pedał hamulca przy wysokiej temperaturze zewnętrznej (wymiana pedału i tuleji na koszt Fiata nawet po gwarancji)
Ten samochód cieszy widokiem. Ale jeszcze fajniejsze są odczucia za kierownicą. Po usunięciu usterki z hamulcami przestałem narzekać.
120KM do takiej masy samochodu idealnie pasuje.
Jest frajda z jazdy, wyprzedzania.
Wszystko chodzi bardzo płynnie. Jedynka może trochę za słaba i nawet przy 120KM podczas pracy klimatyzacji na pełnej mocy trzeba dodawać więcej gazu. Przydałby się 6 bieg.
Ładnie tłumi dziury i nierówności,ale przy 130km/h w ciaśniejszych długich łukach samochód delikatnie się przechyla więc zawieszenie nie jest zbyt sztywne. Nisko zawieszony, trzeba uważać na głębokich koleinach. Przy 150km/h pełen relaks na autostradach.
Do tyłu słabo. Mała szyba dosyć wysoko plus duże tylne słupki nie ułatwiają cofania. Ale za to dobrze wygląda ;)
Klapa bagażnika mogłaby oprócz otwierania z pilota unosić się sama do góry.
W zimie dosyć długo się nagrzewa.
Dwustrefowy klimatronic jest bardzo wydajny latem.
Jak dla mnie super. Z tyłu nie jeżdzę wiec nie wiem.
OK
Jak przestrzegam przepisów i jadę spokojnie (co jest trudne, bo to auto prowokuje do dynamicznej jazdy) to średno 5,5l, na trasach z ograniczeniem do 90km/h. A średnia z 5000km to ok 6,5l w cyklu mieszanym.
Za takie pieniądze warto.
Żarówka oświetlenia tablicy rej. (można samemu wymienić w ciągu 1 minuty)
Blokujące się pedał hamulca przy wysokiej temperaturze zewnętrznej(usterka fabryczna, dla której Fiat nie ogłosił akcji serwisowej). Ale nawet po gwarancji zwrócili mi koszty naprawy, przyjmując winę na siebie (tu mają dużego plusa).
Zacięcie zaworu EGR w stanie zamknięcia, objawy żadne tylko kontrolka silnika się zaświeciła (koszt naprawy 400zł).
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD MultiJet 120KM 88kW