Ocena kierowcy - Fiat Bravo II Hatchback 5d

waldeck1@o2.pl, 14 lat temu
Silnik 1.4 T-JET 16V 150KM 110kW
Rok produkcji 2010
Fiat Bravo II Hatchback 5d 1.4 T-JET 16V 150KM 110kW 2006-2012 - Oceń swoje auto
Inne : Bardzo dobry system BLue and Me, absolutnie bezpieczne rozmowy przez glośnomówiący telefon, komendy glosowe po polsku, odczytywanie SMS. Bardzo dobra jakość dźwięku z opcjonalnego radia z 8 glośnikami i subwooferem
Świetny technicznie silnik, estetyka nieporównywalna z niczym w tej klasie, wysoka jakość wykończenia wnętrza i materiałów. Duża satysfakcja z prowadzenia
Bardzo dynamiczny, świetnie przyspiesza na praktycznie wszystkich biegach, przy tym bardzo cichy.
Bardzo wysoka precyzja, ale skoki dźwigni mogłyby być krótsze.
Bardzo dobrze tłumi nierówności, świetnie trzyma się drogi, cicho pracuje.
Do przodu i przez lusterka wsteczne doskonała, przy cofaniu fatalna, wskazane czujniki parkowania, niefabryczne 600 PLN w ASO - polecam
Wszystko na swoim miejscu, obsługa w pełni intuicyjna, prosta obsługa radia, bardzo wygodna obsługa klimatyzacji. Czytelne wyświetlacze, komputer komunikuje się po polsku. Żadnych niepotrzebnych udziwnień, wynalazków i silenia się na oryginalność.
Klimatyzacja automatyczna działa rewelacyjnie, ogrzewanie jeszcze nie wiem.
Fotel kierowcy o bardzo dużym zakresie regulacji, regulowana w 2 płaszczyznach kierownica, przy moim wzroście 180 cm żadnych problemów z prawidłową i niemęczącą pozycją do jazdy. Pasażer z przodu też chwali wygodę. Narzekań na małą ilość przestrzeni wewnątrz nie rozumiem, proponuję porównać z konkurencją, Bravo oferuje dobrą przeciętną w swojej klasie.
Doskonałe, jest cichszy niż większość konkurencyjnych samochodów, ktorymi jeździłem.
Przy mocy 150 KM nie wolno wierzyć producentom podającym przeciętne zużycia na poziomie 7 l/100 km. Miejskie na poziomie 9,5 litra uważam za bardzo dobre, zużycie w trasie od 7,4 do 11,5 (z wykorzystaniem możliwości silnika. Ja to akceptuję i nie mam zastrzeżeń. Uwaga !!!, po przejechaniu około 1500 km zużycie paliwa wyraźnie się obniżyło
Już katalogowo wygrywa z konkurencją, biorąc pod uwagę rabaty jakie można wyciągnąć od Fiata (podobno nawet do 20 %)jest bezkonkurencyjny, tanie ubezpieczenia. W przyszlości mankamentem może być stosunkowo duża utrata wartości.
Na razie żadnych uwag, bardzo dobry montaż, brak niepożądanych, denerwujących dźwięków.
Jak wyżej

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 T-JET 16V 150KM 110kW [l/100km]