Ocena kierowcy - Fiat Bravo II Hatchback 5d

Darek, 7 lat temu
Silnik 1.4 T-JET 16V 120KM 88kW
Rok produkcji 2008
Fiat Bravo II Hatchback 5d 1.4 T-JET 16V 120KM 88kW 2007-2012 - Oceń swoje auto
Są plusy są minusy, jak w każdym aucie. Plus za silnik, wygląd, osiągi i niezawodność nawet przy -25, bagażnik (wchodzi cały wózek dla dziecka) i 6 bieg. Minusy za miejsce z tyłu i widoczność do tyłu. Ogólnie jestem zadowolony bo tego się spodziewałem. Takiego potrzebowałem, a konkurencja w stosunku jakość/cena marna jak nie zerowa. Auto kupilem 8 letnie, warto szukac i dopłacic za utrzymany model.
Silnik benzyna turbo Fiatowski, jedyna rozsądna opcja jak omijasz TSI. 120KM to minimum moje auto wazy 1335kg, wiec silnik 90KM to dla samobójców. Nic sie nie dzieje, zero napraw. Super 6 bieg, pozwala na niskie obroty na autostradach! Pełna moc przy 1800/obr
Straszą niektórzy ze skrzynia od Opla kiepska, ale dla mnie jest bardzo dobrze. Jedynka czasem haczy, reszta super. Bardzo elastyczna, wyprzedzanie na 6 nie stanowi problemu.
Przesiadłem się z Forda więc nie jest tak różowo, ale nie męczy. Lato na 17` inna jazda niż zimą na 15. Pewny, dobrze wchodzi w zakręty. Dla pasażerów z przodu na pewno komfortowo. 4/5
Z przodu okey, tył to porażka ale coś za coś. Wygląda najładniej z hatchbacków w tym przedziale. Raczej dla lepszych kierowców.
Wszystko pod ręką, wszystko intuicyjnie. Może mały minus za rozmieszczenie schowków i ich wielkość, ale znowu odzywa się projekt samochodu.
Było słabo ale wymieniłem chłodnice klimatyzacji, częsty problem bo praktycznie w każdej wersji to siada po jakimś czasie. Od wymiany na nowa, 10/10. Benzyna szybko się nagrzewa i nie ma problemów nawet przy -20.
z przodu okey, mam 190cm, z tyłu tylko od biedy, ale u mnie jezdzi fotelik z dzieckiem
jest dobrze, zawsze slucham muzyki wiec wiele nie powiem
Ceny od Fiata przyjazne, łącznie z ubezpieczeniem. Wytrzymałe sprzęgło, duże lepsze niz w dieslach. Bezawaryjny silnik. Spalanie na 15 calach 9l, na 17 sporo ponad 10l. Jeżdze 90% po mieście i nie oszczędzam wiec jest okey. Zamienilem z nowszej Fiesty ale silnik 1.2 bez spreżanki to było za dużo. Po jednej wycieczce gdzieś dalej chciało mi sie płakać. Tutaj na 6 biegu przy 120-130 pokazuje 5.8l a zapas mocy jest spory.
Focus nie ma dobrych silników w benzynie, to samo Opel. VW oferuje psujące się TSI, Renault czy Peugeot to nie dla mnie. Jakość/cena/osiągi/wygląd/bezawaryjność = Fiat w tym segmencie, pewnie nie jednego to szokuje. Sam byłem w szoku jak kupowałem :)
W 8-10 letnich modelach padaja tłumiki i chłodnice klimatazji. Ceny bardzo dobre jak to Fiat. Poza tym nic!
brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 T-JET 16V 120KM 88kW [l/100km]