Ocena kierowcy - Fiat Bravo II Hatchback 5d

Silnik 1.4 T-JET 16V 120KM 88kW
Rok produkcji 2008
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Fiat Bravo II Hatchback 5d 1.4 T-JET 16V 120KM 88kW 2007-2012 - Oceń swoje auto
Silnik : Zero awarii, zero brania oleju .. bardzo fajny dzwięk.
Inne : wadliwe łożyska w skrzyni biegów produkcji oplowskiej
Nie wiem dlaczego musze wybrac skrzynie automatyczna a nie moge manualnej? Anyway... Pomimo upływu tylu lat od premiery to auto wciąż jest ładne, zwłaszcza w pakiecie Sport.. od wnętrza po stylistyke nadwozia. W 2008 roku nie było ładniejszego kompaktu w sprzedaży i stąd też decyzja o jego zakupie.
Świetny silnik, zero problemów, bezobsługowy. Do tego całkiem nieźle brzmi jak na 1.4 :) Tylko spalanie mogłoby być lepsze.. no ale nie można mieć wszystkiego ;)
Skrzynie nie należy do najprecyzyjniejszych. Do tego wadliwe łożyska w oplowskiej skrzyni. U mnie zaczęły dawać się we znaki na 5 i 6 biegu przy przebiegu 40tys km po 3 latach.. Po naprawie w ASO wszystko było ok.
Jest prawda w tym co piszą w testach - nie ma kontaktu z autem. Wspomaganie jest zbyt mocne i nie przekazuje zbyt dużej ilości informacji do kierowcy. Za to kierownica bardzo dobrze leży w dłoniach.
Z racni wzrostu ponad 190cm mam zwykle problemy z widocznością w autach. Tutaj było podobnie, musiałem stawać daleko od sygnalizatora. Słupki A są bardzo masywne i ograniczają widoczność. Za to lusterka - genialne.
Auto jest wygodne, ale brakuje uchwytów na kubki czy butelke na wodę. Schowki są dwa, ten w podłokietniku jest klimatyzowany.. minus natomiast taki, że w zasadzie mało co się tam mieści.
Wieczne problemy z mechanizmem sterującym klapkami. Naprawa tego w ASO to koszt około 1000zł .. no i trzeba rozbebeszać całą deskę rozdzielczą. Wątpie aby po takim zabiegu nie było trzasków w czasie jazdy po wybojach.
Jako wysoki kierowca nie narzekałem na ilość miejsca, za to za mną przy fotelu maksymalnie odsuniętym nie zmieściłoby się nawet dziecko. Na nogo zostawało z 5cm. Bagażnik spory.
Bardzo dobrze wyciszone auto jak na kompakt. Przyjemnie brzmiący silnik na wysokich obrotach. Zaskakujące że pomimo 98tys km przebiegu w aucie nic nie trzeszczało! Super spasowanie materiałów!
Spalanie spore jak na 1.4. Ubezpeczenie w przyzwoitej cenie.
Suoer auto, godne polecenia. Warte kazdej zlotowki.
Powyżej 80tys km (6/7 rok użytkowania) wymieniłem rozrząd, tarcze z klockami, amortyzatory ... i chyba tyle. A no i jeszcze koncowki drazka.
Auto bezawaryjne .. oprocz nieszczesnej skrzyni biegow.
Fiat Bravo II Hatchback 5d