Ocena kierowcy - Fiat Bravo II Hatchback 5d

Fiat Bravo II Hatchback 5d 1.4 T-JET 16V 120KM 88kW 2007-2012 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : JEDYNY NA RAZIE NIEZAWODNY
Układ hamulcowy
Daleko Fiatowi do innych marek szczególnie niemieckich i japońskich z których wcześniej korzystałem i stąd być może taka surowa ocena.
Pomijając wielkość spalania-średnia 8,5 l/100,jest to jedyny na razie bezawaryjny moduł tego auta.
Tu już jak na tą cenę są problemy. Źle wchodząca jedynka, długa droga lewarka biegów, nie najlepsza synchronizacja.
Twarde, trzeszczące zawieszenie, słabo wygłuszone nadwozie. Nadwozie całe przy nierównościach strasznie terkoce i hałasuje. Serwis szuka wszelkich wykrętów aby nic w tym zakresie nie robić. Przedni zderzak razem z przyległym przodem opada-szczelina ok.8mm -\"to wina użytkownika\". Niestety obie tarcze hamulcowe-tył popękane.Może po konsultacjach będą wymienione.
No niestety dla osób powyżej 175 cm wzrostu-czołg. Słaba widoczność,można obić głowę przy wsiadaniu-trzeba trochę czasu aby tego uniknąć. Brak czujników to główny mankament tego nadwozia.
Dla wysokiej osoby mocno odsuniętej to poważny problem aby w czasie jazdy dotrzeć do przełączników na panelu.
Długi czas reakcji ogrzewania zimą. Sprawna za to klimatyzacja. Niestety nawiew wentylacji nie równomierny na szybę jak i w innych ustawieniach
Dla siedzących z przodu bez problemu. Natomiast jeśli są to osoby wzrostu 180 cm i więcej z tyłu mogą jechać tylko dzieci a ich wsiadanie to już problem bo siedzenia przodu mocno cofnięte utrudniają włożenie nóg.
Niestety słabe. Słychać że mamy opony na kołach nie mówiąc o odgłosach amortyzatorów.
Nie ma nic wspólnego zużycie paliwa z tym co napisane w danych technicznych. nie przekraczam kodeksowych prędkości a moja średnia zimą 8,5 l/100 lato 7.5 l/100. Mażę o tym aby do serwisu jechać tylko na przegląd, niestety tak nie jest. Cały czas boję się zgłaszać wszystkie usterki aby nie było gorzej. To mój ósmy samochód zawsze nówka ale pierwszy i ostatni Fiat.
Nie ma przełożenia na jakość. Powinien być tańszy o co najmniej 15 tysięcy. Żaden nowy mój SAMOCHÓD nie zmuszał mnie to takiej znajomości z serwisantami. Może tak trafiłem?
Niezawodny silnik.
SAMOISTNIE OPADAJĄCY PRZÓD-PLASTIKI,PĘKAJĄCE TARCZE HAMULCOWE,TRZESZCZENIE I PISZCZENIE GUMOWO STALOWYCH POŁĄCZEŃ ORAZ 5-CH DRZWI.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 T-JET 16V 120KM 88kW [l/100km]

7,7