Bardzo dobre auto. Duży postęp w stosunku do Stilo, które mialem wcześniej. Na uwagę zasługuje szczególnie wykończenie (wersja Dynamic z ekstrasami) i wygląd: piekna, czysta linia, bez sztucznych przetłoczeń i udziwnień. Niestety obawiam się, że auto i tak nie zostanie docenione, bo w Polsce nadal pokutuje przekonanie o niskiej jakości włoskich fiatów, choć najczęściej powtarzane przez osoby, które nigdy nimi nie jeździły (lub jeździły jakimiś wrakami).
Kultura pracy bardzo wysoka jak na 4 cylindry, dość elastyczny (oczywiście jak na swoją pojemność i moc), ale dopiero w górnym zakresie obrotów. Hałas nie przeszkadza, choć odnoszę wrażenie, ze Stilo bylo lepiej wygłuszone (a na pewno miało grubsze szyby)
Przełożenia wchodzą gładko, prawie bez haczenia, zestopniowanie poprawne, 6 bieg bardzo się przydaje w trasie. Skok lewarka w sam raz.
Zawieszenie sztywne, ale sprężyste. Doskonale wyważony kompromis między pewnym prowadzeniem a komfortem. Hałasuje wyłącznie na dużych dziurach.
Wg mnie bardzo dobra. Nie wiem czemu inni na nią narzekają. Może powinni usiąść w Civicu lub Leonie. Tam to dopiero niewiele widać.
Wszysko w zasięgu wzroku i dotyku. Intuicyjna obsługa, szczegolnie dla kogoś, kto lubi i zna włoszczyznę. Jedynie fotel mógłby dać się obniżyć jeszcze ze 2 centymetry (mam 190).
Bardzo dobre materiały wykończeniowe! Oglądałem inne auta w tej klasie (w tym premium) i szczerze powiem, że pod tym względem nie umywają się do Bravo. Gdybym mógł postawiłbym za to 6. Oczywiście nie muszę dodawać, że nic nie trzeszczy i nie skrzypi (jak w nowym Passacie mojego szefa :)
Jest naprawdę świetna. Nadmuch jak z dobrej suszarki, a ciepło (lub zimno) praktycznie na żądanie.
Jak wspominałem jestem raczej duży, a nie mam problemów ze znalezieniem odpowiedniej pozycji. W drugim rzędzie również OK. Bagażnik jest niepozorny, ale bardzo pakowny (wysoki, choć nie głęboki).Mieści się w nim bez problemu duży wózek dziecięcy (oczywiście złożony) wraz z nierozkładalną gondolą oraz dodatkowy ekwipunk.
Może być, choć w Stilo było chyba lepiej.
Najczęściej jeżdżę po mieście i to na krótkich dystansach (na zimno) więc 9 litrów nie jest najgorszym wynikiem. Na trasie żwawa jazda skutkowała 6,8 litrami.
Jak na swoją cenę auto idealne. Oferje dużo więcej niż się można byłoby spodziewać po tej cenie i marce.
Auto ma już 3 lata, a wygląda jak nowe. Zero zużycia, choć z drugiej strony ma przejechane niecałe 20 tyś., więc cóż mogłoby nawalić.
Irytuje mnie tylo otwieranie baku kluczykiem: otwieranie, odkręcanie zakręcanie, zamykanie. Można było tak jak w Stilo, połączyć z centralnym zamkiem, bez konieczności stosowania klucza.
Na szczęście odpukać: brak.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V MPI 90KM 66kW